Kvinnojouren får minimalt stöd
Kvinnor som utsätts för våld och hot får alldeles för dåligt stöd av sina hemkommuner. Kommunala kvinnojourer finns bara i sex av landets kommuner. Många kommuner är dessutom snåla med bidrag till de idella kvinnojourerna. Gotlands kommun är bland de sämsta och ger bara knappt två kronor per invånare, eller totalt 112 000 kronor, i bidrag till kvinnojouren.
Rapporten bygger på enkätsvar från 214 av landets 290. En av de kommuner som svarat är Gotlands kommun.
Varierande stöd
Kommunerna har fått svara på frågor om hur man jobbar för att motverka mäns våld mot kvinnor. De har velat veta om det förs någon politisk debatt i frågan, om man utarbetat något kommunal handlingsplan, om hur samverkan med kvinnojourerna fungerar och vilket ekonomiskt stöd man ger till dem, med mera.
Den bild som svaren ger är ganska nedslående.
Stödet till våldsutsatta kvinnor varierar starkt mellan olika kommuner. Och det är i de allra flesta alltför svagt. Det är till exempel bara tre kommuner - Falkenberg, Malmö och Eskilstuna - som har ordentliga handlingsplaner för hur man ska behandla mäns våld mot kvinnor. Och kommunala kvinnojourer finns bara i se kommuner.
Särskild utredare
I stället är det frivilliga krafter som står för merparten av stödet till kvinnor som utsätts för våld och hot. De ideellt arbetande kvinno- och tjejjourerna gör ett jättearbete.
Amnestys rapport visar tydligt att kommunerna inte tar det ansvar de enligt lagen ska. För enligt svensk lag är det kommunerna som har det primära ansvaret att ge stöd, hjälp och skydd åt våldsutsatta kvinnor.
I lagen står: "Socialnämnden bör verka för att den som utsatts för brott och dennes anhöriga får skydd och hjälp. Socialnämnden bör härvid särskilt beakta att de kvinnor som är eller har varit utsatta för våld och andra övergrepp i hemmet kan vara i behov och hjälp för att förändra sin situation."
Nu har även regeringen reagerat på det här. Folkhälso-och socialtjänstministern, Morgan Johansson (s), har beslutat tillsätta en särskild utredare som ska se över hur socialtjänstens stöd till våldsutsatta gruppen kvinnor ser ut.
Ingen handlingsplan
- Möjligheten att få hjälp och stöd om man misshandlas ska inte vara beroende av var man bor. Stöd för våldsutsatta kvinnor ska vara en självklar del av välfärdssamhället, säger han.
Gotlands kommun har idag ingen övergripande handlingsplan för hur man ska motverka mäns väld mot kvinnor. Men den är på gång. I höstas antog kommunfullmäktige en motion om att utarbeta en handlingsplan för utsatta kvinnor. Det var en grupp (s)-kvinnor som i samarbete med kvinnojouren Amanda utarbetat motionen.
- Det är jätteviktigt att vi får en handlingsplan, säger kommunalrådet Sonia Landin.
Och hon menar då att det ska vara en plan som genomsyrar hela kommunens verksamhet. Kvinnors säkerhet och trygghet ska beaktas i alla sammanhang, menar hon. När man planerar utomhusmiljöer, när man ser till kulturens tillgänglighet, i hälso-och sjukvårdens arbete, inom socialtjänsten och så vidare.
- Samtliga förvaltninger finns med i utarbetandet av planen, säger Sonia Landin.
Hittills är det kvinnojouren Amanda som svarat för merparten av stödet till misshandlade kvinnor. Jouren, som funnits i 20 år arbetar helt ideellt, i dagsläget är det 16 jourkvinnor som turas om att sköta jourverksamheten.
Pengarna täcker hyran
Gotlands kommun bidrar med 112 000 kronor per år. Pengar som i stort sett bara räcker till hyran av den jourlägenhet som fungerar som tillflykt för utsatta kvinnor.
- Det är väldigt litet pengar vi får, verksamheten går knappt runt, säger kvinnojourens ordförande Ewa Gomander.
Hon välkomnar kommunens arbete med en handlingsplan och det ökade engagemang den med all sannolikhet kommer att medföra. Hon är även glad över regeringens utspel för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor.
Fungerande verksamhet
Att kvinnojourerna fortsätter att utgöra navet i stödet till misshandlade kvinnor är de flesta överens om.
- Dom har en väl fungerande, uppbyggd verksamhet och gör en otrolig insats, säger Sonia Landin. När vi ska utveckla kommunens engagemang känns det självklart att det är kvinnojourens arbete vi ska bygga på. Den bör utgöra grunden och vi från kommunen går in och stöttar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!