Enligt Li Grebäck, verksamhetschef på Trots Kvinnojour på Gotland, så blir de ofta kontaktade av kvinnor som på något sätt är utsatta för psykiskt misshandel av sin partner.
– Alla som kontaktar oss har olika historier, men det gemensamma är att det ofta växt fram långsamt under många år. Det tänjs på gränserna litegrann hela tiden, vilket gör att det är vanligt att man själv inte är medveten om vad man blivit utsatt för, säger Li Grebäck.
Hon säger att förövaren, precis som i "Annikas fall här intill", ofta är personer som är charmiga och vältaliga.
– De är väldigt manipulativa personer som inte sällan har hög ställning i samhället och bra jobb. Det leder ofta till att man inte litar på vad kvinnan berättar, utan istället avfärdar dem som "känsliga". Kvinnan blir inte betrodd, bland annat för att en stressad person lätt tappar förmågan att uttrycka sig välformulerat.
Ett av de stora problemen med just det psykiska våldet i nära relation är att det väldigt sällan går att bevisa att man blivit utsatt.
– Det är jättesvårt när det inte syns på utsidan. I och med att det inte finns någon fysiskt bevisning så är det svårt att få rättslig hjälp. Lagmässigt ses det inte som något brott, och då har en advokat ingenting att gå på.
Vad finns det för kännetecken på att man befinner sig i en sådan här relation?
– Får man till exempel en klump i magen när man kommer hem, eller ifrågasätter varför ens partner ska ha kontroll över ens bankkonto, så kan man ringa till någon av alla kvinnojourer och be om råd.
Och vad ska man göra om man inser att man blir utsatt för psykiskt misshandel?
– Det finns många tips, men det viktigaste är att ta professionell hjälp. Hitta en trygg plats, och oftast är det inte hos någon släkting, eftersom det är där partnern kommer att leta först. Gör även en riktigt bra riskanalys innan du handlar.
Enligt Li Grebäck så har man kunnat se en ökning av både det psykiska och fysiska våldet i nära relation under den pågående coronapandemin.
– Vi märker att vår jourtelefon ringer mer, och det har även gjorts en del forskning som visar att problemet har vuxit. Många av de här kvinnorna är fortfarande instängda då de kanske är tvungna att vara hemma och jobba, men vi är beredda inför hösten, om coronarestriktionerna lättar då.