Kvinnor har lägre lön – män är sämre på att söka vård

Kvinnor på Gotland har fortfarande sämre tillgång till makt, inflytande och pengar. Samtidigt tar männen högre risker och är sämre på att söka vård. Gotlänningar har långt kvar till att vara jämställda, visar länsstyrelsens genomgång.

Caisa Skoggren är jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen och har tagit fram en plan för hur myndigheten ska arbeta med frågan.

Caisa Skoggren är jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen och har tagit fram en plan för hur myndigheten ska arbeta med frågan.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-12-24 06:00

En jämställdhetsstrategi för fyra år framåt har nu tagits fram för att åtgärda detta. ”Så kan vi tillsammans göra Gotland mer jämställt” heter strategin, som konstaterar att det faktiskt finns en hel del kvar att jobba på.

Tre mål har tagits fram för att konkretisera vad som behöver göras. En jämställd arbetsmarknad med stärkt ekonomi för kvinnor, minskad skillnad när det gäller hälsa bland könen och ett Gotland fritt från våld.

När det gäller ekonomi visar statistiken att kvinnor har betydligt sämre lön än män. En ensamstående kvinna med barn har cirka 100 000 lägre årsinkomst i genomsnitt.

– Vi har också en tydligt könsuppdelad arbetsmarknad i länet och ser att utrikes födda kvinnor har svårare än utrikes födda män att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Caisa Skoggren, jämställdhetsstrateg på Gotlands länsstyrelse.

undefined
Enligt den undersökning som gjorts tjänar gotländska kvinnor betydligt sämre jämfört med männen.

Jämställd hälsa och ett Gotland fritt från våld går till viss del in i varandra. Här behövs bättre stöd till arbetsgivare som kan hjälpa till att förebygga våld och ett förstärkt våldsförebyggande arbete.

När det gäller hälsa har den försämrats bland unga kvinnor.

– Samtidigt drabbas män oftare av livsstilssjukdomar än kvinnor, råkar oftare ut för olyckor och söker vård i ett senare skede, säger Caisa Skoggren.

undefined
Undersökningen har samtidigt visat att gotländska män är sämre på att söka vård jämfört med kvinnorna.

Med statistik går det att läsa ut en del om hur jämställda gotlänningarna är, men vad som ska göras för att förbättra situationen är lite svårare.

– Första steget är att göra jämställdhetsstrategin känd i länet. Sedan ska vi påbörja arbetet med att ta fram handlingsplaner. Det kommer inte att vara klart förrän efter de tre första månaderna på året.

Handlingsplaner ska sedan driva arbetet framåt.

– Vi ska arbeta med andra aktörer, bjuda in organisationer och ta fram aktiviteter, säger Caisa Skoggren och nämner workshop, samtal och att använda nätverk.

undefined
Caisa Skoggren är jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen och har tagit fram en plan för hur myndigheten ska arbeta med frågan.

Målet att stoppa våld mot kvinnor är till exempel en fråga Region Gotland arbetar med liksom kvinnojourerna. Att inspirera andra att göra saker på egen hand är en annan väg framåt.

– Vi behöver också ta reda på vilket stöd de större arbetsplatserna behöver för att upptäcka våld i nära relation. Myndigheter och organisationer har ansvar och skyldighet att driva jämställdhetsarbetet framåt. Men alla kan göra något, säger Caisa Skoggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!