Kvinnor i Svenska kyrkan bildar stiftsgrupp i Visby

Teolog utan krage var ämnet för det föredrag Kerstin Bergman, ordförande för Kvinnor i Svenska kyrkan, höll när Visby stiftsgrupp av Kvinnor i Svenska kyrkan bildades i förra veckan.

Kerstin Bergman. Ordförande för Kvinnor i Svenska kyrkan, Kerstin Bergman, kom till Gotland när Kvinnor i Svenska kyrkan bildades på torsdagskvällen på café porten i Visby. Foto: Kvinnor i svenska kyrkan

Kerstin Bergman. Ordförande för Kvinnor i Svenska kyrkan, Kerstin Bergman, kom till Gotland när Kvinnor i Svenska kyrkan bildades på torsdagskvällen på café porten i Visby. Foto: Kvinnor i svenska kyrkan

Foto:

Gotland2008-01-22 04:00
- Kvinnor har alltid funnits i kyrkan och vi tror att stiftsgruppen kommer att skapa intressanta mötesplatser med innehåll som utvecklar och berör. Nu när vi har bildat Visby stiftsgrupp av Kvinnor i Svenska kyrkan, vid sidan av stiftsgruppen i Karlstad den sista i landet, finns organisationen Kvinnor i Svenska kyrkan, KviSk, i alla våra stift.
Det säger Simone Spånghagen, till professionen friskvårdspedagog. Tillsammans med Miriam Ekberg, Karin Levander, Ulrika Mebus och Britt-Marie Håkansson ingår hon nu i gruppen kvinnor som vid torsdagskvällens möte på bokcafé Porten i Visby utsetts till ledamöter i interimstyrelsen i Visby stiftsgrupp av Kvinnor i Svenska kyrkan.

Inte haft tillträde
- Kvinnor har burit kristen tro i det dagliga livet, kvinnor har bett kyrkans böner och kvinnor har praktiserat kristen tro i omsorg om familjen och i solidaritet med behövande. Kvinnor har däremot inte alltid haft tillträde till kyrkans beslutande församlingar och kvinnors liv och erfarenhet har inte heller haft en självklar plats i de rum där kyrkans tro formulerats. Den som inser detta missförhållande och försöker göra något åt det brukar kallas feminist, noteras på hemsidan för Kvinnor i Svenska kyrkan.
Organisationen Kvinnor i Svenska kyrkan bildades 1995 med rötter i Sveriges kyrkliga kvinnoråd, SKKR, som bildades på 1940-talet då behovet växte av en egen organisation för kyrkans kvinnor. På initiativ av Margit Sahlin bildades stiftskvinnoråd som 1947 gick samman i ett rikskyrkligt kvinnoråd.
Margit Sahlin var SKKR:s ordförande fram till 1962 och
S:ta Katharinastiftelsen, där hon var föreståndare, var ursprungligen knutet till SKKR och kom under många år att göra viktiga insatser, bland annat för att skapa tjänster för kvinnor inom kyrkan.
2008 är det 50 år sedan beslutet togs 1958 att kvinnor kunde bli präster. Denna milstolpe för kvinnorörelsen i Svenska kyrkan kommer att uppmärksammas och jubiléet firas i samband med kyrkomötets öppnande 23 sept 2008 i Uppsala och helgen därpå, den 27-28 september, sker firandet i alla stiftens domkyrkor och i många av stiften kommer då respektive stiftgrupper av Kvinnor i Svenska kyrkan kommer att delta.
Organisationen KviSk vill:
* i kritisk solidaritet med kyrkans tradition forma ett teologiskt tänkande om livet, universum och Gud utifrån insikten att människan är ett inslag i en komplicerad livsväv i ömtålig balans med den övriga naturen.
* uppmuntra och stödja kvinnor i deras personliga utveckling och växt samt inspirera kvinnor till insatser i kyrka, samhälle och internationellt.
* stödja kvinnor som nått en position i offentliga församlingar till att driva frågor som ligger i kvinnors intresse och främjar en framtid för vår jord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!