- Vi måste fundera över vad det beror på, säger Ann-Christin Kullberg, chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
62 procent av de gotländska kvinnorna anser sig ha ett gott allmänt hälsotillstånd, vilket är lägsta andelen i hela landet. I Uppsala uppger 73 procent att de har ett gott allmänt hälsotillstånd, och snittet i hela riket är 68 procent.
Samtidigt ligger Gotland klart högst när det gäller nedsatt psykiska hälsa. Tre av tio kvinnor på ön, 31 procent, anser sig ha ett sänkt psykiskt välbefinnande, vilket är den högsta andelen i landet.
Riksgenomsnittet är 20 procent, och de två län som ligger näst högst efter Gotland är Västerbotten och Gävleborg, där 24 procent anser sig ha nedsatt psykisk hälsa.
- När det gäller kvinnors hälsa sticker Gotland ut. Och det måste vi fundera över, vad beror det på? Jag vet inte, men jag kan tänka mig att utbildningsbakgrund spelar roll, säger Ann-Christin Kullberg, som i går inte hade hunnit sätta sig in i den 294 sidor långa rapporten som Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, sammanställt.
I motsats till kvinnorna, ligger de gotländska männen i topp när det gäller sin självupplevda hälsa. 76 procent av öns män anser sig ha ett gott allmänt hälsotillstånd - bara Halland är bättre med 77 procent. Samtidigt uppger 15 procent av männen att de har ett nedsatt psykiskt välbefinnande, mot rikssnittet 14 procent.
- Bland sjukskrivningarna på Gotland är det också kvinnor som ligger i topp, främst unga kvinnor. Men där har vi ett aktivt arbete för att minska den siffran, säger Ann-Christin Kullberg.