Om barnen är sjuka stannar mammorna hemma. När föräldrapenningen infördes 1974 så tog kvinnorna ut 99,5 procent av sina dagar, enligt Försäkringskassan.
Mycket har hänt sedan dess.
När ytterligare en reserverad föräldramånad infördes 2002 började papporna
i allt större grad att "vabba", alltså att vara hemma med sjukt barn.
Trots att skillnaden mellan män och kvinnors uttag av föräldrapenningen följer den minskande trenden, så tar kvinnorna fortfarande ut störst procent av sina betalda dagar. Enligt Försäkringskassans siffror för Gotland tar 74 procent av kvinnorna och 26 procent av männen ut sin föräldrapenning.
Uppe i Almedalen
Gotlänningarna är därmed något mer jämställda jämfört med riksnittet där siffrorna är 76 respektive 24 procent.
- Det är svårt att svara på varför jämställdheten
i föräldrapenningsfrågan inte har förändrats mer. Dagarna behöver riktas ytterligare för att öka takten, något som vi bland annat diskuterat under årets Almedalsvecka, säger Jan Almqvist som är verksamhetsområdeschef för avdelningen analys och prognos på Försäkringskassan.
Mer i verkligheten
Rapporten från Försäkringskassan tar bara hänsyn till den betalda föräldrapenningen. I verkligheten är förmodligen kvinnorna hemma ännu mer när barnen är sjuka, enligt Jan Almqvist.
- Kvinnorna är definitivt hemma mer än vad de tar ut. Därför tar den här rapporten inte riktigt hänsyn till den faktiska frånvaron, säger han.
Han tror att anledningen till skillnaderna mellan länen beror på hur arbetsmarknaden och arbetslösheten ser ut i det aktuella länet.
Handlar om löner
Där får han medhåll av Elin Turesson, särskilt sakkunnig i jämställdhet på länsstyrelsen på Gotland.
- Det blir en fråga om vem som förlorar mest ekonomiskt på att vara hemma. Män har fortfarande högre positioner och tjänar ofta mer är kvinnor, säger hon.
- Det har hänt mycket, men vi är fortfarande styrda av normer och omedvetna val. Kvinnor förväntas ofta vara mer föräldrar än männen.
Lösningen på ett mer jämställt vabbande ligger i en mer jämställd arbetsmarknad, säger Elin Turesson.
- Löneskillnaderna måste jämnas ut och sedan måste varje enskild person aktivt välja att ta sitt ansvar. Det gäller att hitta sätt i vardagen att dela upp ansvaret på, säger hon.