Kvinnorna är klart över- representerade i statistiken
Ökningen av antalet sjukskrivna och långtidssjukskrivna avtar, i riket och än mer på Gotland. Däremot ökar antalet förtidspensionerade kraftigt.Det visar Riksförsäkrings- verkets senaste siffror.Enligt dem är också runt 64 procent av de sjukskrivna under lång och kort tid kvinnor.
Mellan 2000 och 2001 ökade sjukskrivningarna på Gotland med 10 procent, så lokalt är det en markant förbättring.
<span class=MR>64 procent kvinnor</span>
Cirka 64 procent av de som fick ersättning var kvinnor, både på Gotland och i riket.
I april var runt 628 gotlänningar långtidssjukskrivna, alltså i mer än ett år. Det är 46 fler än samma månad i fjol, en ökning på 8 procent. Även där syns dock att ökningstaken avtar.
Av Gotlands långtidssjukskrivna var 64 procent kvinnor, en procent mindre än riksgenomsnittet.
De positiva siffrorna får motvikt av förtidspensioneringarna, som ökat kraftigt på Gotland.
Antalet nybeviljade förtidspensioner/sjukbidrag ökade med 38 procent under det första halvåret, jämfört med samma period i fjol. I juni hade 3026 personer förtidspension och/eller sjukbidrag. Det är 96 fler än samma månad i fjol.
Drygt hälften, 57 procent, var kvinnor.
Jerker Sjöberg är verksamhetschef på försäkringskassan på Gotland.
Vad är förklaringen till siffrorna?
<span class=MR>Målet är en minskning </span>
Regeringen har, via Socialstyrelsen och Riksförsäkringsverket, satt upp mål för att få ner talen för sjukskrivna och långtidssjukskrivna och under senare delen av 2001 och våren 2002 har man satsat på den här gruppen. Om läkaren bedömer att sjukskrivningen är varaktig och man inte kan hitta annan sysselsättning, då har de rätt till förtidspension eller sjukbidrag. Det gör att sjuktalet minskar, men att man får en ökning på pensionssidan. Det är ingen bra lösning, men så ser trenden ut.
Vid årsskiftet nyanställde försäkringskassan på Gotland och nya resurser inriktades just på att gå igenom långtidssjukskrivningar.
Att kvinnor är så överrepresenterade i sjukstatistiken tror Sjöberg beror på att de ofta dubbelarbetat och haft slitsamma jobb, som det kan vara svårt att komma tillbaka till om man väl "gått i väggen".
<span class=MR>Äldre kvinnor</span>
De står för nästan två tredjedelar av långtidssjukskrivningarna och så har det varit åtskilliga år tillbaka. Ofta är den här gruppen lite äldre kvinnor, som har dåliga förutsättningar vad gäller utbildning och haft slitsamma jobb inom vården, hemtjänsten eller med städning. Orkar de inte med de jobb de haft kan det vara svårt att hitta nya jobb åt dem.
Det finns också en trend att ju längre sjukskrivningarna blir, desto mer överrepresenterade blir kvinnorna.
Sammantaget, under januari-juni, har sjukpenningen kostat Gotland 109000000 kronor och förtidspensioner/sjukbidrag 117800000 kronor. Det innebär en ökning på 7,8 respektive 11,7 procent jämfört med det första halvåret 2001. Totalt i riket är kostnadsökningen 16 respektive 8,6 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!