I lördags höll LRF träffen "Bondbrudar" på Gotlands Fornsal. Målet är att få fler kvinnor att förstå och våga axla en större roll inom det gotländska lantbruket. Många bönder står i dag i valet mellan att lägga ner verksamheten, eller att satsa på expansion.
- Det kräver ofta stora investeringar och för många innebär det att man tar stora lån, banklån med den egna fastigheten som säkerhet. Ofta tar man på sig ett arbetsgivaransvar på det, säger Kristina Olsson.
Stor förändring
För många innebär det en stor förändring. I dag är det vanligt att kvinnor på landet arbetar halvtid, är lantbrukare på halvtid och har hand om fakturorna. Männen arbetar på gården.
- Vi vill förmå kvinnorna att ta ett större ansvar när verksamheten blir mer professionell. Ofta är det de som har erfarenhet av att vara anställda. Vilket ofta gör dem mer insatta i personalfrågor, säger Kristina Olsson.
På lördagens träff var också Gun Westholm, förste antikvarie vid Gotlands Museum med. Hon berättade att kvinnorna på den gotländska landsbygden haft en stark ställning historiskt. Enligt den urgamla Gutalagen kunde kvinnor ärva och äga gårdar.
- Och ärvdes den av en kvinna så blev det döttrarna som fick ta över i nästa generation. Fram till 1500-talets slut arbetade män och kvinnor med samma arbetsuppgifter.