Kvinnorna slår tillbaka
Det här handlar inte om kampsport utan om verkligheten. Och det ingår som en del i vår strävan efter ett jämställt samhälle.Det säger Åsa Eklund, som tillsammans med Camilla Safrankova, håller en kurs i självförsvar för kvinnor och tjejer i Visby på lördag.
Effektiva slag och sparkar ingår, men det är bara en liten del. Det som är viktigast att lära sig är att sätta gränser. Att lyssna på sig själv för att ta reda på vad man tycker är okej och inte, och sedan stå för det. Inse att man är värdefull och värd att försvara. Att göra motstånd, i första hand utan våld.
<span class='mr'>Nätverk</span>
Åsa Eklund är 25 år och bor nu i Flen. Redan i tidiga tonåren märkte hon att hon behandlades annorlunda och ofta sämre för att hon var tjej.
Våren 1999 bodde jag på Gotland ett tag. Jag har ju läst om förra sommarens våldtäkter i Visby och det ökande våldet mot kvinnor. Här finns redan mycket kunskap och erfarenhet men vi vill gärna föra över lite av vår kunskap till Gotland så att arbetet sedan kan fortsätta här. Jag känner det som att jag är ute och missionerar, säger Åsa Eklund med ett skratt.
Lördagens kurs i självförsvar består av tre delar. Den första är att lära sig ta sig ur en kränkande eller farlig situation utan våld.
Det handlar om gränssätt-ningsövningar, självbild och självkänsla, kroppsspråk och röstläge bland annat. Gränserna är individuella, det viktiga är att man hittar just sina. Har man en tydlig gräns kan man avvärja en otrevlig situation redan där.
På kursen pratar man också om strategier för hur man bäst gör motstånd. Till exempel fundera på vad som är effektivast: att gapa och skrika, vädja, ignorera eller att säga ifrån lugnt men väldigt bestämt. Det finns inga patentlösningar, det beror mycket på situationen man hamnar i. Men syftet är att tjejer och kvinnor ska känna sig friare och tryggare.
Det viktiga är att göra motstånd. Killar och män förväntar sig inte det, säger Åsa Eklund.
Deltagarna på kursen delas in i mindre grupper som håller ihop hela dagen. Och mellan olika övningar diskuterar man varandras erfarenheter, ger varandra stöd och råd eller pratar om ett givet ämne.
Att hamna i en kränkande eller farlig situation är inget individuellt problem. Vi vill att tjejer och kvinnor istället för att skuldbelägga sig själva ska se att det här är ett strukturellt problem, hur det är att vara kvinna i vårt samhälle.
<span class='mr'>Möter våld med våld</span>
Den tredje delen i kursen är att ta sig ur en farlig situation med våld.
Vi lär ut en effektiv slagserie som alla kan använda, även fysiskt svaga personer. Vi fokuserar på de delar av mannens kropp som är oskyddade och sårbara, ställen där det är svårt att bygga upp muskler. Det kan låta otäckt. Jag är definitivt ingen våldsmänniska, men jag skulle inte tveka att använda det jag kan om mitt liv var hotat, säger Åsa Eklund.
<span class='mr'>Inga män får vara med</span>
Kursen vänder sig till tjejer från 15-16 år och kvinnor i alla åldrar. En fråga hon ofta får är varför inte män får vara med.
Mäns våld mot kvinnor och mäns våld mot män har olika syfte och strukturer. Eftersom det är olika utgångspunkter fungerar det inte med blandade grupper i feministiskt självförsvar. Ibland måste man arbeta könsseparerat. Men i arbetet för ett jämställt samhälle måste männen också vara med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!