Kycklingstopp på Säveskolan

Säveskolans matsal inför stopp för kycklingrätter efter den senaste tidens fynd av glasbitar i kycklingkött på fastlandet.- Jag kan inte garantera att maten är ofarlig, säger Karin Lindberg, husmor på Säveskolans kök.

ELEVERNA FÅR ANNAN MAT. Karin Lindberg, husmor på Säveskolans kök, där man har bestämt sig för att stryka kyckling från menyn. "Jag kan inte garantera att maten är säker", säger hon. Än har inga glasbitar i kyckling hittats på Gotland.

ELEVERNA FÅR ANNAN MAT. Karin Lindberg, husmor på Säveskolans kök, där man har bestämt sig för att stryka kyckling från menyn. "Jag kan inte garantera att maten är säker", säger hon. Än har inga glasbitar i kyckling hittats på Gotland.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-04-02 04:00
Efter den senaste tidens fynd över hela Sverige av glasbitar i kycklingkött har flera storkök på fastlandet bestämt sig för att sluta servera kycklingkött.
Trots att inga glasbitar har hittats på Gotland har nu också Säveskolan tagit samma beslut.

Väljer annan mat
- Jag måste kunna garantera att den mat vi serverar är ofarlig, och det kan jag inte, säger Karin Lindberg, husmor på Säveskolans kök.
- Det är dessutom inte roligt att stå med mat över när ingen vill äta av den.
Nästa gång Säveskolan skulle ha serverat kyckling var på tisdagen efter påskhelgen. Nu får de 2 000 eleverna någon annan mat i stället.
Har ni fått påtryckningar från elever och föräldrar eller uppifrån?
- Nej, det är ingen som sagt något. Det här är helt vårt eget beslut. Vi har gått på känslan, säger Karin Lindberg.

Inget centralt beslut
Inger Göthberg, som från och med i går är produktionschef för samtliga kommunala kök, bekräftar att det inte finns något centralt beslut om att stoppa kycklingserveringen på kommunens skolor, förskolor, vårdhem, lasarettet med flera ställen.
- Vi har pratat om det men bestämt oss för att fortsätta servera kyckling, säger Inger Göthberg.
Varför det?
- För att vi mest har malt kycklingkött. Det är en produkt som leverantören inte dragit tillbaka. Glasbitarna har hittats i hela bitar kött. Och så vill inte vi göra den här historien större än vad den redan är.
- Det finns också alternativa rätter för de kök som inte vill servera kyckling, säger Inger Göthberg.

En uppfödare på ön
På Gotland finns bara en kommersiell uppfödare av kyckling för annat än äggproduktion, Bengt Wejde vid Gervalds i Hogrän. Han säger sig ännu inte ha märkt något, förutom uppmärksamheten i massmedia.
- Jag föder upp föräldra-djur, som sedan skickas iväg till anläggningar på fastlandet där de lägger de ägg som sedan ska bli slaktkycklingar, säger Bengt Wejde.
- Jag har en kull i taget i 20 veckor, och den senaste kullen kom för tre veckor sedan. Så det dröjer ett bra tag innan jag märker något.
Bengt Wejde befinner sig för närvarande i Jönköping på ett möte för kycklinguppfödare.
- Det var bestämt långt innan det här med glasbitarna. Men det är klart att det kommer att diskuteras, och i morgon (läs: i dag) ska vi ha ett informationsmöte med Kronfågel. Vi får se om det kommer fram något då, säger Bengt Wejde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om