En häst som drabbas av kolik är en mardröm för en hästägare. Eftersom hästar inte kan kräkas så är det av yttersta vikt att magen fungerar som den ska. Händelseförloppet för en häst som drabbas av kolik kan vara mycket dramatiskt. Hästen biter sig själv i magen, slänger sig på marken och kan - i värsta fall - dö.
Orsaken till kolik på vintern beror i första hand på för lite motion i kombination med för litet vätskeintag. Enligt Petter Schwan, Distriktsveterinärerna i Roma, har de haft en del fall på sista tiden, men enligt honom inte fler än det brukar vara på vintern under kalla perioder.
Stillastående hästar
En ridtur när vinterkylan biter känns kanske inte så lockande för de flesta hästägare och hästarna håller sig stilla i hagarna eller står kanske helst inne själva om de har möjlighet. Men varje vinter drabbas många hästar av så kallad förstoppningskolik till följd av att de inte rör på sig och dricker för lite.
- När de inte rör sig, står still och kanske inte dricker tillräckligt för att vattnet är fruset eller väldigt kallt så får de gärna förstoppning, säger veterinär Petter Schwan.
Andra tider på året kan hästar drabbas av andra typer av kolik, som kan bero på exempelvis dåligt foder eller att hästarna får i sig jord och sand, men så här års är det framförallt förstoppningskolik det handlar om. I de allra flesta fall så lyckas veterinärerna rädda hästarna om de får behandling inom rimlig tid.
- Det är relativt lättbehandlat om man ser till att hästen rör på sig, ger kramplösande, smärtstillande och paraffinolja som gör att det blir glatt i tarmen. Är hästen uttorkad kan man även behöva ge dropp.
Magen slutar kurra
Symptomen på förstoppningskolik är att hästen blir orolig, tittar och kanske sparkar eller biter sig åt magen. Den har mindre eller ingen avföring alls. Pulsen kan bli högre än normalt om hästen har ont. Ett kännetecken kan även vara att magen blir tyst och slutar att ”kurra”. Om hästen vill lägga sig ned har den förmodligen väldigt ont och det finns risk för tarmvred varför det är mycket viktigt att tillkalla veterinär.
En första åtgärd är att försöka lösa förstoppningen själv genom att se till att hästen rör på sig. Förstoppningskolik är ganska vanligt bland hästar, men det är ganska enkelt att undvika.
- Se till att hästen rör på sig och ha en doppvärmare i vattnet så att vattnet. Vattnet blir ganska snabbt kallt när man har det i hinkar, föreslår Petter Schwan.