Kylan ställer till det – här är proffsens tips

Kylan gör det dumt att sätta igång med måleriarbeten utomhus. Inne hotar tomatplantor att bli gängliga. Proffsen har råd för både villaägare och hobbyodlare.

Odlaren Göran Hoas berättar

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-04-22 16:45

Sol och värme i början av månaden fick villaägare att börja planera för måleriarbeten utomhus. Men att lägga åtskilliga timmar och tusenlappar på att måla om huset med vädret emot sig är bortkastade pengar. Det menar Erik Hagberg på Colorama i Visby.

undefined
Erik Hagberg på Colorama i Visby berättar att han fått frågan av kunder om det finns vinterfärg. Det närmaste rådet han då kan ge är slamfärg, som går att måla ner till fem plusgrader. Annars är rådet att invänta värmen i maj.

– Vi hade kunder inne för en månad sedan som ville måla fasaden. Målar du för tidigt försvinner garantin och det kan bli fläckigt och flammigt, säger han och berättar att färger är olika, men att torktiden vid rådande kyla generellt kan bli många gånger längre än vad burken anger.

Sex till åtta timmar stämmer då inte längre.

– Den torktiden är vid 23 grader och 50 procents luftfuktighet, säger Erik Hagberg och konstaterar att det nu råder 70 procents fuktighet och saknas 20 graders temperatur.

undefined
23 grader och 50 procents luftfuktighet ger en viss torktid, kylan nu mångdubblar den angivna tiden och kan ge sämre resultat.

Rådet är att följa rekommendationerna på burken och ha is i magen och vänta. Åtminstone på sju graders dygnsmedeltemperatur, utan de bitande iskalla nätter som varit de senaste dygnen.

– Skulle det frysa, ja då fryser vattnet i färgen och då blir det inte bra, säger han.

undefined
Att läsa på burken och följa rekommendationerna är Erik Hagbergs råd. Att chansa och måla trots kyla förlänger torktiden och äventyrar resultatet.

Den gångna helgen drog rejäla snöbyar över ön. Typiskt aprilväder, menar Birgitta Kallings, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

– Man brukar prata om varannandagsväder, men jag undrar var den där varannandagen tog vägen? Den är liksom borta och det är bara kallt, säger hon.

Sedan hon började i yrket 1985 har det trots allt varit värre.

– Jag minns en maj då det var 17 frostnätter, och ett år i juni när löven hade kommit och de frös bort, säger Birgitta Kallings.

undefined
Att köpa en bit ekologisk ingefära och sätta i en kruka i köksfönstret är ett sätt att komma igång med odlingsåret tidigt trots kylan ute.

Vad gör man då om lusten att odla är stor och man trots vädret vill komma i gång?

– Morötter kan du så nu, sallad kan du också så tidigt. Och lök, den har inga bekymmer, säger Birgitta Kallings och berättar om ett år då hon hade den finaste löken någonsin:

– Den hade jag satt den 25 mars.

undefined
Lilla Bjers förodlar och sår mycket av sina grönsaker inomhus i uppvärmda växthus. Göran Hoas önskar sig nu värme och att våren kommer med sol och helst utan nattfrost.

Däremot finns det andra grönsaker som man absolut inte ska så redan.

– Bönor ska du definitivt vänta med, och inte heller sätta ut dina tomater på länge. Inte heller i växthus, då behöver de stödvärme och nu är det för kallt.

Den som är orolig för jordgubbarna behöver inte vara förtvivlad. Yrkesodlarna har plantor i tunnlar och under väv. Även på friland hemma i trädgårdslandet kan det bli normal skörd, trots en kylslagen start på våren.

– Det behöver inte bli senare, det kan ännu ta igen sig, säger Birgitta Kallings.

undefined
Jordgubbsplantorna kan få en tidigare start om de täcks med odlingsväv. Detsamma gäller vanliga odlingar, där en väv redan innan sådd kan öka temperaturen i jorden, tipsar Göran Hoas.

Hon får medhåll av Göran Hoas på Lilla Bjers, som tipsar att lägga väv över jordgubbsplantorna redan nu.

– Rensa bort torra blad, fixa med dem och gödsla, och på med en eller två lager väv. Ha ett lager kvar till ungefär tio procent blommar. Då tar du av väven och sedan tar det 40 dagar till skörd, säger han.

Rådet är att ha väven redo till järnnätterna i maj och juni. Om frosten kommer tillbaka kan den vara förödande.

undefined
Att förodla och så inomhus ger en tidigare start, det gäller bara att värmen kommer i tid för att kunna plantera ut allt man drivit upp.

Den som vill sätta igång att så kan tjäna flera grader på att odla i pallkrage, menar Göran Hoas.

– Bottna gärna med kompost och stallgödsel, då får du i gång den biologiska processen som skapar värme.

Som många andra har han tomatplantor som väntar på utplantering i växthus. Det är omöjligt i rådande kyla och plantorna riskerar att bli gängliga.

– Köp en bra växtbelysning, ofta är problemet att det är varmt men att plantorna får för dåligt med ljus inomhus. 

undefined
Göran Hoas på Lilla Bjers visar en tomatplanta som behöver rätt kombination av ljus och värme. Hans tips är att satsa på en bra växtbelysning hemma i fönstret i väntan på att det går att plantera ut tomaterna i växthus.

När det sedan blir dags att plantera ut dem finns ett knep till, för att slippa gängliga stammar.

– Just tomater kan du sänka så här mycket, säger han och visar på halva plantan hur djupt de kan grävas ner.

undefined
Göran Hoas tittar ut från växthuset och önskar sig två saker: "Värme och att nordanvinden försvinner".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!