Kyndelsmässodagen blev en familjefest i ljusets tecken i Halla Den här dagen firar kyrkan till minne av den dag då Maria bar fram Jesus i templet

Bättre tända ett ljus än att förbanna mörkret, heter ett citat som passade bra den gångna helgen.
Den stora ljushögtiden för kyrkan är Kyndelsmässodagen, som Halla i år gjorde till en stor familjefest. Runt om i socknen kommer under resten av året en mängd ljus att brinna till minne av gårdagen ­ som kyrkan firar till minne av den dag då Maria bar fram Jesus i templet.

Gotland2002-02-04 04:00
Halladagen började i kyrkan, där kyrkvärden Gertrud Södergren hälsade välkommen i porten och försåg alla besökare med var sitt stearinljus. Genom fönstren sken februarisolen in och förstärkte intrycket att det här på alla sätt var en ljusets dag.
40 dagar efter födelsen bar Maria fram Jesus i templet i Jerusalem. Den händelsen står i centrum för Kyndelsmässodagen. Jesus är världens ljus, och i kyrkorna hålls ljusvälsignelser.
Så skedde även i Halla kyrka, där besökarna samlades i cirkel framme i koret för att tända sina ljus. Ljusen ska sedan användas i hemmet, lämpliga att tända till exempel vid bön.
Gudstjänsten leddes av Erland Björklund och Bimbi Ollberg. I sin predikan påminde Bimbi Ollberg om den relativt nya traditionen att tända ljus vid tragiska händelser. Så gjordes efter Olof Palmes död, alldeles nyligen då Fadime Sahindal mördades i Uppsala och även utanför Astrid Lindgrens port i Stockholm. Med ljuset markerar vi vår närvaro, samtidigt som vi skapar samhörighet.
Vid gudstjänsten deltog Halla-Sjonhem-Viklau damkör, som under ledning av Christina Huldt i samklang med dagens tema sjöng bland annat Bo Setterlinds "Sång till ljuset" och Maria Paulsens "Ljuset vi bär".
<span class=MR>Mat och föredrag</span>
Efter gudstjänsten fortsatte Halladagen i bygdegården. Inger Höghjelm, Svea Gahne och Gertrud Södergren hade bakat ost&skinkpajer som serverades med grönsallad. Efter kaffe och kaka lutade sig deltagarna tillbaka för att lyssna på Birgit Ros-vall när hon berättade om Halla förr och nu.
Birgit Rosvall arbetar som guide över hela Gotland sommartid, och kan förstås en hel del om sin hemsocken. Hon berättade bland annat att Halla har fler invånare i dag än för hundra år sedan. Då fanns det 235 Hallabor, nu är de 270. Det är anmärkningsvärt, med tanke på att alla grannsocknar har minskat.
­ Det beror på två saker, järnvägen och sockerbruket, förklarade Birgit Rosvall. Dessutom ligger Halla på lagom pendlingsavstånd från Visby, så många bor kvar fast de har arbetet på annat håll.
Birgit Rosvall berättade även om socknens gårdar. Nu finns det tio gårdsnamn, men det har funnits 13. Home, Kvie och Högbro har av olika anledningar försvunnit.
Hon gav även en aktuell bild av socknen. Halla har nio gårdar som bedriver lantbruk. Sex av dem på heltid. Bönderna har bra hjälp när torkan sätter in genom det bevattningssystem som har byggts ut.
<span class=MR>Över ettusen fynd</span>
Enligt Nationalencyklopedien har 530 fornfynd hittats i Halla. I själva verket är det betydligt fler, hävdar Birgit Rosvall, som tror att det är över ettusen.
En mängd fynd gjordes 1966, då en ny väg drogs genom socknen. Vägbygget passerade över ett gravfält, och bland det som hittades fanns en glasbägare från romersk järnålder.
Då vägbygget drog fram var Joel Herlitz med och fotograferade. Han gjorde många bildspel genom åren, men fotograferade inte särskilt ofta hemma i Halla. Bilderna från vägbygget och den arkeologiska utgrävningen kunde Joel Herlitz dotter Inger Höghjelm visa under Halladagen.
<span class=MR>I Viklau nästa gång</span>
Naturligtvis var övriga församlingar i pastoratet, Buttle, Guldrupe, Sjonhem, Viklau och Vänge, inbjudna att delta i Halladagen. Ett liknande arrangemang kommer att hållas om två månader i Viklau.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om