Från januari till oktober 2022 blev kyrkan på Gotland 551 medlemmar fattigare, rapporterar P4 Gotland.
Christer Engelhardt är inte direkt förvånad.
– Om vi tittar på våra siffror över tid kan vi konstatera att vi tappar ungefär 1 procent per år. I dag är ungefär 60 procent av gotlänningarna medlemmar. Alltså kommer vi vara nere på 50 procent om tio år, förutsatt att utvecklingen fortsätter så. Där nånstans kan jag personligen tycka att vi närmar oss en krisande gräns. Därför är det viktigt att vi jobbar med de här frågorna redan nu, säger han.
Det kokar ner till ekonomi: Ju färre medlemmar som betalar avgift, desto mindre pengar har man till stiftets verksamheter. Och det är förstås ingen nyhet för kyrkan, varför man sedan en tid arbetar med att se över sitt fastighetsbestånd.
– Vi har 560 fastigheter på Gotland. 92 av dem är medeltida kyrkor som vi inte kan göra oss av med, men vi behöver titta på resten och fundera på hur använder dem på ett klokt sätt. I vissa fall kan det till och med vara motiverat att avyttra. Jag menar, medlemmarnas pengar ska gå till vår verksamhet, inte att till att lappa tak och laga stuprör, säger Christer Engelhardt.
Öns tillträdande biskop Erik Eckerdal har talat en del om "fundraising" för att få in pengar. Hur ser du på det?
– Det är sånt vi behöver titta på. Sen ska man komma ihåg att alla församlingar har olika lokala förutsättningar. Att samla in pengar på det viset kanske fungerade där han varit verksam tidigare, men det är inte säkert att det fungerar här. I Norra Gotlands pastorat vill man bygga bostäder för att finansiera verksamheten. Samma sak där: Kan fungera där, men kanske inte i Burs. Vi måste helt enkelt vända på en mängd stenar för att ta reda vad som funkar och var.
Fler frivilliga och energieffektiviseringar är andra pusselbitar som Christer Engelhardt nämner i sammanhanget. Lika viktigt är det förstås att locka nya själar till Visby stift, understryker stiftsdirektorn.
– Det får man inte glömma: Det är inte bara människor som lämnar kyrkan, folk går också med. Där måste vi se till att vara en kyrka som känns relevant att vara medlem i. Det kan vi bland annat göra genom att satsa på dopet och konfirmationsverksamheten, som ju är medlemsgrundande.