Kyrkan startar radionät i kamp mot fukten

Det räcker inte med avfuktare i kyrkorna. Nu tar Visby stift nästa steg i kampen mot möglet – och ökar brandsäkerheten på köpet.

Kyrktornet i Sundre, och alla andra kyrkor på ön, kommer att förses med radiosändare som kan slå larm om både hög luftfuktighet och brand. Samfälligheten Gotlands kyrkor samarbetar med Geab och Campus Gotland.

Kyrktornet i Sundre, och alla andra kyrkor på ön, kommer att förses med radiosändare som kan slå larm om både hög luftfuktighet och brand. Samfälligheten Gotlands kyrkor samarbetar med Geab och Campus Gotland.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2020-05-28 10:00

Trots att domkyrkan har en genomtänkt strategi för inneklimatet där data följs upp regelbundet drabbades kyrkorummet av ett massivt mögelangrepp sommaren 2018. Tidigare hade kyrkorna i Fleringe och Stenkyrka tvingats stänga på grund av mögel, men problemen med domkyrkan blev en väckarklocka för samfälligheten Gotlands kyrkor.

– Vi kan läsa av fuktigheten i många kyrkor, men det görs manuellt och värdena ska matas in i dator. Det är lite för omständligt. Det finns risk för att vi upptäcker problem för sent, säger Pär Malmros som är fastighetsutvecklare vid Visby stift.

Lösningen är att installera radiosändare i kyrktornen. Ny teknik gör det möjligt att bygga nätverk för att trådlöst sända data över långa sträckor på UHF- och VHF-banden. Sensorer i kyrkorummet registrerar fukt, och är den för hög skickas en varning.

– Det är ett system där klockaren har en app i sin mobiltelefon. Vid larm signalerar telefonen. Att någon glömt att stänga kyrkdörren kan höja fuktigheten. Då får vi åka dit och stänga, säger Pär Malmros.

Installationer är redan gjorda i norra pastoratets kyrkor. Samfälligheten Gotlands kyrkor samarbetar med Geab och Campus Gotland. Geab som svarar för installationerna håller på att arbeta sig söderut för att till slut ha sändare i alla kyrkor.

Problemen med mögelangrepp är ett relativt nytt fenomen. Länge var problemet omvänt, i uppvärmda kyrkorum blev inventarier uttorkade och skadades. 

– Klimatet har förändrats. Det är fuktigare nu. Förr följdes en fuktig höst av en kall vinter. Nu är även vintern fuktig, säger Pär Malmros.

Förutom fukt ska radiosändarna även larma för brand.

– Domkyrkan har brandlarm, men det saknas i övriga. Med brandvarnare i kyrkorummen kommer vi att kunna använda radionätet för att larma direkt till räddningstjänsten. Vid brand är det A och O med en tidig insats, säger Pär Malmros.

Eftersom sändarna monteras i kyrktornen har samfälligheten kartlagt deras kulturhistoriska värden. I några socknar behöver man vara extra försiktig. Kyrktornen i Garda, Hangvar, Hejde, Hejnum, Hellvi, Lummelunda, Lye, Lärbro, Martebo, Rute, Sanda, Stenkumla och Vallstena bedöms ha ett stort kulturhistoriskt värde. 

Kartläggningen visar även att många kyrktorn drabbats av brand: Ganthem, Gothem, Hamra, Havdhem, Mästerby, När, Othem, Rone, Vallstena, Vamlingbo, Väte och Östergarn. Oftast har orsaken varit blixtnedslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!