Kyrkans kreativa lösningar i coronatider

Många pastorat har anpassat sin verksamhet till pandemin, men nu skärps restriktionerna ytterligare och tillåter som mest åtta deltagare vi allmänna sammankomster. Då får man hitta nya kreativa lösningar.

Pernilla Cramnell, kyrkoherde i Romaklosters pastorat, berättar att man varje adventssöndag klockan 11.00 kommer att kunna följa en gudstjänst på Facebook från någon av pastoratets 22 kyrkor.

Pernilla Cramnell, kyrkoherde i Romaklosters pastorat, berättar att man varje adventssöndag klockan 11.00 kommer att kunna följa en gudstjänst på Facebook från någon av pastoratets 22 kyrkor.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-11-19 11:33

Många pastorat har satt verksamheter som involverar flera deltagare på paus och nu får man tänka till ännu ett varv i och med de tuffare restriktionerna.

- Vi har pausat all gruppverksamhet och kliar vi oss i huvudet för att hitta nya lösningar till övrig verksamhet, säger kyrkoherden i Klinte pastorat, Kent Österdahl.

Nu står vi inför advent och jul. Hur tänker ni kring det?

– Vi funderar på hur vi ska göra. I Klinte har vi varje år en julkrubbegudstjänst på julafton i Hamnkyrkan och den har vi bestämt att vi ska sända digitalt i år.

I just kriser är det många som söker sig till kyrkan. Hur når ni alla dem?

– Vi har skyltat att vi håller alla kyrkor öppna och det finns alltid möjlighet till samtal. Vi finns där.

Inom Norra Gotlands pastorat har man också pausat flera verksamheter. Men de skärpta råden har också väckt en kreativitet. 

– I söndags firade vi gudstjänst utomhus på kyrkotrappan. Det var inte en hel gudstjänst, men det togs väl emot och alla kunde känna sig trygga. Vi blir ju sällan fler än åtta deltagare, berättar kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo. 

Hon säger att man även använder sig av nätet och just nu planerar en digital adventskalender.

– Det blir en kalender från alla våra 24 kyrkor inom pastoratet. Varje dag kommer det att dyka upp en ny liten film som vi spelat in i förväg förstås. Det är lätt att deppa ihop nu, men vi kan också tänka – vad hittar vi på i stället?

I Romaklosters pastorat berättar kyrkoherde Pernilla Cramnell att man varje adventssöndag klockan 11.00 kommer att kunna delta i en digital gudstjänst från en av kyrkorna.

– Det känns sorgligt att inte få fira advent i kyrkan, men vi måste bara acceptera det för att hindra smittspridningen. 

Den svåraste biten just nu tycker hon är begravningarna eftersom det ofta är fler som vill samlas för att få ta farväl.

– Det var en helt annan sak när begränsningen var 50 personer. Nu funderar vi på lösningar som ett "gående avsked" där några få deltar i ceremonin och att alla sedan kan få möjligheten att ta avsked en och en vid kistan. 

Kyrkorna hålls öppna och vissa kommer även att vara bemannade under söndagarna – om man som besökare vill samtala med någon eller bara tända ett ljus. Under torsdagen kommer alla kyrkoherdar att delta i ett digitalt möte med biskopen för att bland annat utbyta idéer. 

Norra Gotlands pastorats kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo berättar om nya kreativa idéer.
Norra Gotlands pastorats kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo berättar om nya kreativa idéer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!