Kyrkoråd förbereder för brottsmisstanke

Christer Engelhardt, ordförande i kyrkorådet i Visby domkyrkoförsamling, har kallat till ett extra sammanträde.
- Jag vill informera ledamöterna om revisionsrapporterna och den polisanmälan som Svenska kyrkan centralt har gjort, säger han.

Gotland2011-07-02 04:00

Det handlar alltså om bristerna i hanteringen och den felaktigt utbetalda kyrkoantikvariska ersättningen som GT skrivit ett antal artiklar om den senaste tiden.

Det extra kyrkorådsmötet är alltså första hand ett informationsmöte, men det finns också ett förslag till beslut i den kallelse som gått ut till ledamöterna.

- Förslaget är att kyrkorådet ska besluta att i den mån det behöver vidtas åtgärder av olika slag så får jag och vice ordförande Inger Hägg fatta dessa beslut. Det är för att vi ska slippa kalla in hela kyrkorådet, säger Christer Engelhardt.


Kan befria från uppdrag
Vilken typ av åtgärder skulle det vara?
- Om polisen till exempel delger någon misstanke om brott så ska vi kunna besluta om att befria någon från ett visst uppdrag under en period. Om domprosten Mats Hermansson delges misstanke om brott så är det kanske inte han som ska skriva under underlag för utbetalning av kykroantikvarisk ersättning under tiden saken utreds. Det kan också handla om beslut om att ytterligare pengar har betalats ut felaktigt och ska betalas tillbaka, förklarar Christer Engelhardt.

Han tycker det är olyckligt att man brutit mot det regelsystem som finns genom att kvittera ut pengar i förväg, trots att det krävs att det arbete som pengarna ska användas till ska vara utfört.

- När det gäller projektet Museum på domkyrkans vind så tror jag att det berodde på att pengarna var på väg att brinna inne.

Christer Engelhardt hoppas att uppmärksamheten kring regelsystemet gör att Svenska kyrkan gör en utvärdering av systemet.


"Inte sett detta i andra stift"
Henrik Lindblad, kulturarvssamordnare på Svenska kyrkans kansli i Uppsala, säger att man via en databas har en bra överblick över de projekt som genomförs med bland annat kyrkoantikvarisk ersättning.

- Vi har inte sett sådana här brister i andra stift, eller fått indikationer på att något liknande förekommit. Men det ingår i vår strategi att göra en uppföljning av stiften, kanske granska något per år. Och en sådan djupdykning har vi inte gjort tidigare, säger han.

I övriga stift finns den kyrkoantikvariska kompetens som saknas i Visby stift. Där har heller inte länsstyrelsen samma roll som på Gotland på det här området.

- Just nu finns det inga planer på att granska ytterligare projekt på Gotland, säger Henrik Lindblad.

Det kan bli aktuellt längre fram, beroende på vad polisanmälan resulterar i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om