Polisen lägger ner utredningar kring kyrkovandalerna

Trots förhör, fingeravtryck och DNA ser kyrkovandalerna ut att gå fria. Polisen har lagt ner förundersökningarna.

Vandaliseringen i Bro kyrka kostar nu försäkringsbolaget stora summor, eftersom polisen inte lyckats binda en gärningsman till brottet.

Vandaliseringen i Bro kyrka kostar nu försäkringsbolaget stora summor, eftersom polisen inte lyckats binda en gärningsman till brottet.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-09-24 07:02

Det var i augusti som flera kyrkor på norra Gotland drabbades av vandaler. Värst utsattes kyrkan i Bro, där någon eller några nattetid utlöste flera brandsläckare. Kyrkan måste nu saneras, ett arbete som pågår, till en kostnad på drygt en halv miljon kronor. Norra Gotlands pastorat valde att omedelbart låsa 25 kyrkor nattetid, och gjorde en polisanmälan.

– Vi har hållit en del förhör och hade en tro att vi skulle nå fram, men det gjorde vi inte, säger Christian Molin, polisens förundersökningsledare.

undefined
Christian Molin, förundersökningsledare hos polisen.

Han berättar att man hittat två brandsläckare, och säkrat fingeravtryck och DNA i kyrkorna. Det har inte lett till någon matchning mot en eventuell gärningsman.

– Vi har kvar en del DNA, har vi tur topsas det någon i framtiden som kan kopplas till detta. I nuläget är det stopp, tyvärr, säger han.

undefined
Bro kyrka var en av tre som utsattes för sabbotage samma natt. Trots DNA och fingeravtryck har en gärningsman inte gått att knyta till brotten.

Att utredningarna kring kyrkovandalerna nu är nedlagda innebär att notan landar hos försäkringsbolagen. Christian Molin hoppas dock att det kan finnas personer som fortfarande har uppgifter kring gärningsmän att lämna.

– Då ska man ringa 11414 till polisen och lämna ifrån sig det till oss. Man kan även be att bli kopplad till mig. Kan vi få hjälp med det här är det världsklass.

undefined
Kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo var på plats dagen efter vandaliseringen i Bro. Hon berättar att engagemanget varit stort bland allmänheten, där många undrat hur utredningen har gått.

Kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo menar att det hade känts tryggt att få veta vem som utsatt kyrkan för sabotagen.

– Många är väldigt upprörda och det hade känts skönt för alla att få veta. Någon har haft jätteroligt i några sekunder med brandsläckare, det har kostat hundratusentals kronor och det är tråkigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!