Kyrktorns-race och eremit- stugor till final i idétävlingen
Nu är det klart vilka sex projekt som går till final i Högskolans idétävling för projekt inom upplevelseturism och interaktiva medier.Extrema sporter, ekologiska satsningar, eremit-liv och kyrktorns-race kan utveckla besöksnäringen på Gotland tror de tävlande.Idétävlingen har fått många att utveckla idéer som de haft sedan tidigare. Nu får finalisterna ekonomiskt stöd till att gå ett steg till.
? Kan vi sammanföra dessa två områden så tror vi att det kan generera fler arbetstillfällen på Gotland och på sikt också mer utbildning på Högskolan, säger Mait Juhlin på Högskolan som ansvarar för projektet.
54 idéer har kommit in från 38 idékläckare. Sex av dem går nu vidare till final:
Lars Gugig och Jonas Jansson, som båda är studenter på högskolan, tävlar med projektet ?X-treme Gotland?. Ett projekt som syftar till att utveckla Gotland som idrotts-ö och då särskilt med inriktning på sporter som exempelvis windsurfing, wakeboard, bergsklättring, mountainbike och liknande.
? Om vi kan lyckas profilera Gotland på det här området så kommer vi att kunna förlänga säsongen. I flera av de här sporterna vill man att det ska blåsa och det gör det ju här på vårar och höstar, förklarar Jonas och Lars.
De tänker inrikta sig på att skapa en Internetsida som blir en samlingspunkt för både företag och utövare.
Annabritta von Schulman har kläckt idén EcoGotland. På en Internet-sida tänker hon marknadsföra Gotland som besöksmål för alla de som är inresserade av kommunens strävan mot att vara ett ekologiskt hållbart samhälle år 2025. Redan i dag besöks Gotland av utländska delegationer som är nyfikna på vår vattenrening och vindkraft. De skulle kunna bli ännu fler om arbetet med dessa och andra projekt presenterades på ett lockande och inte alltför vetenskapligt sätt, tror Annabritta, som nu jobbar vidare med idén.
Jägarexamen på Gotland är ett projekt som presenteras av Bosse Eriksson på företaget Gotlandnet AB. Med en internetbaserad lösning och digital teknik vill man locka fler jaktintresserade till Gotland. Militära anläggningar skulle kunna användas här. Det kan både handla om vanlig jakt och om jakt över Internet. Gotlandnet har vilda planer på att se om det går att avfyra skott på Gotland via nätet!
Eremitkojor på Furillen är ett projekt som presenteras av Johan Hellström AB Fabriken Furillen. Se artikeln här intill.
De fyra ovanstående projekten kommer att få 40?000 kronor vardera när de presenteras mer utförligt i början av mars. Två projekt som ligger mycket nära varandra i sitt innehåll får 20?000 kronor vardera. Det gäller två projekt som inriktar sig på hur man ska väcka intresse för den kulturskatt som finns i de gotländska kyrkorna:
Isabelle Ronström och Monica Enström presenterar idén om ett kyrktorns-race och Bosse Eriksson vid Gotlandnet AB presenterar idén ?ta körkort för alla Gotlands kyrkor?.I kyrktorns-racet inriktar man sig på att Gotlandsturisten skulle kunna upptäcka Gotland från kyrktornen. Gotlandnet satsar på en Internet-sida med tävlings- och samlar-moment. Bosse Eriksson vill inte fördjupa sig för mycket i hur idén ser ut, för det handlar ju om en tävling där deltagarna är konkurrenter. Men det är tänkbart att de slår sig ihop och utvecklar kyrk-idéerna tillsammans. Här finns mycket att göra, det är de överens om. Den litteratur som finns om de gotländska kyrkorna har några år på nacken och skulle må gott av att en uppdatering.
? Motiveringen till vårt val av idéer är att de är tydliga och renodlat enkla och därmed möjliga att genomföra. Många av bidragsgivarna hade väl genomarbetade idéer och goda förutsättningar för att fortsätta sitt arbete även om de inte gick vidare i denna tävling, förklarar juryns ordförande Pelle Holm, som är vice ordförande för Nutek.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!