Laddar inför stora smällen
Den 1 december förra årethöjdes åldersgränsen för köp av fyrverkerier till 18 år.Redan året innan, blev det i princip förbjudet att sälja och använda smällare.Att det smäller ändå kan ju bero på att folk haft egna lager.Men skärpningarna har haft effekt. Det smäller betydligt mindre nu än tidigare. Framför allt har okynnessmällandet före jul minskat, säger Göran Storm, vakthavande befäl vid polisen i Visby.
<span class=MR>Krav på tillstånd</span>
Enligt den lokala ordningsstadgan krävs tillstånd av polisen för att man över huvud taget ska få använda "pyrotekniska varor" i Visby innerstad.
Så sent som i går eftermiddag hade ingen sökt eller fått tillstånd inför årets nyårsfirande.
Det betyder att allt som smäller och sprakar i innerstaden, är syn- och hörbara tecknen på ett lagbrott.
OM nu inte polisen får en sent inkommen skriftlig ansökan och OM inte polisen och räddningstjänsten tillsammans gör en snabbehandling och ger tillstånd. Möjligheten finns, men den är mycket liten.
Det finns dessutom ett särskilt förbud som stadgar att det är förbjudet med fyrverkeriet närmare domkyrkan än 100 meter, exempelvis på berget bakom kyrkan, ett populärt ställe att bränna av raketer och smällare på.
Det är bland annat på Klinten som vi kommer att finnas. Men vi också försöka vara nere i hamnen och på Stora torget, platser där vi vet sedan tidigare att det brukar förekomma att man använder fyrverkerier, säger Göran Storm.
<span class=MR>Svårt ingripa och gripa</span>
Men för polisen är det mycket svårt att ingripa.
Vi måste vara helt säkra på vem som kastade en smällare eller tände på en raket där det inte är tillåtet.
Är vi inte helt säkra kan vi inte heller rapportera någon för ett misstänkt brott. Men vi hoppas förstås att vår närvaro ska få folk att avhålla sig från sådana gärningar som strider mot lagen och kommunens lokala föreskrifter.
Kommissarie Dan Paulsen säger att polisen på Gotland i princip ska tilllämpa den "mjuka linjen".
Genom att finnas på vissa platser ska det leda till ett förebyggande av att brott begås och att risken för skador på människor, djur och egendom, minskar.
Men många åsidosätter reglerna och vi vill verkligen uppmana folk att förstå riskerna och inse vidden av att man hanterar fyrverkeripjäser och följderna som kan uppstå om något går snett.
Han betonar också det faktum att det krävs tillstånd för att få använda fyrverkerier i innerstaden.
Det händer att tillstånd ges, tex kan det vara flera grannar som går samman om inköp och avfyrning av raketer och som fått sina önskemål granskade och godkända av polis och räddningstjänst.
Men de flesta tänker nog inte på att det är tillståndspliktigt, man tänder på sina fyrverkerier av gammal hävd, så som man alltid gjort.
<span class=MR>Handeln hårt reglerad</span>
Polisen håller också ett öga på försäljningen av fyrverkeripjäser.
Handeln är strikt reglerad och i år har minst en presumtiv försäljning stoppats eftersom den ansvarige saknade tillstånd. Han hade missat kravet på ansökan om tillstånd.
Dan Paulsen hoppas att de som köpt fyrverkerier ska använda dem med en stor portion hänsyn till omgivningen, att man ska tänka på vilken plats man väljer och att hela proceduren ska genomsyras av sunt förnuft.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!