Inte sedan april 2018 har de stora grundvattenmagasinen på Gotland haft normala nivåer enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning. Därefter har det pendlat mellan mycket under normal och under normal, det senare är vad som gäller vid mätningen i början av april. Även i de små magasinen är nivåerna nu under de normala och på Fårö mycket under de normala.
Att mars månad var ovanligt solig och att det inte föll någon nederbörd alls över ön gjorde inte situationen bättre. Både mätstationen i Visby och den vid Hoburgen hade en så kallad nollmånad, en månad helt utan nederbörd. Senast det hände i Visby i mars var år 1867 och det har aldrig tidigare hänt i mars månad vid Hoburgen. Mars var också varmare än normalt i hela landet.
– Det var kanske inte jättebra att det inte kom någon nederbörd i mars. Det är nu som vi vill ha lagom nederbörd så att det fylls på, för när växterna börjar komma i maj tar de allt vatten som kommer ned, säger Patrik Johansson, chef för regionens dricksvattenenhet.
Han tror att det här är det nya normala, att klimatförändringarna innebär att det kommer att regna mer men under fel tidsperioder och att det kommer perioder utan nederbörd. Men det handlar också om var på ön det regnar, det ska helst falla där det gör nytta.
– Trots att Gotland är litet så är det stor skillnad på var det regnar och grundvattentäkterna skiljer sig åt på de olika ställena, säger Patrik Johansson.
För att dricksvattnet ska räcka till i sommar införs bevattningsförbud i sex socknar i slutet av månaden och i midsommarveckan kan det utökas till ytterligare cirka 20 socknar. Regionen satsar också på att informera öns besökare.
– Vi jobbar otroligt mycket med kommunikation. I år har vi ett samarbete med besöksnäringen, där vi bland annat ska få ut dekaler med information om att spara vatten till exempelvis campingar och hotell, säger Patrik Johansson.
Om efterfrågan på vattnet blir väldigt hög skickar regionen ut sms till alla abonnenter om att de behöver spara på vattnet. De kan också sänka trycket på vattnet som skickas ut, men det är en åtgärd som man undviker då det innebär vissa risker. Med de digitaliserade vattenmätare som nu används kan vattenenheten också snabbt se om någon förbrukar väldigt mycket vatten, till exempel för bevattning eller för att fylla poolen. De som ertappas med att göra det under bevattningsförbudet kan i värsta fall få sitt vatten avstängt.
– Det finns stöd för det i lagen. Vi har inte gjort det tidigare men vi har gett varningar, säger Patrik Johansson.
Han menar också att regionen jobbar hårt med hur öns dricksvattenförsörjning ska lösas framöver. De letar hela tiden nya råvattentäkter och tittar på nya anläggningar.
– Men det är svåra projekt med upphandlingar och ökade priser och brist på material. Så det är inte helt lätt att lösa. Men vi är på det på alla håll.
Liksom inför varje sommar är Patrik Johansson spänd över hur det ska gå med vattenförsörjningen. Det går inte att förutsäga hur många besökare som kommer till ön, hur varmt det blir eller hur mycket nederbörd det kommer att falla.
– Men vi vet att vi inte kan chansa och vi jobbar hårt med förebyggande underhåll och förbereder våra anläggningar för stora flöden och kapaciteter. Och där känner jag mig trygg, har vi bara vatten så har vi grym personal som kan fixa och hålla allt i gång.