Lagen om väjningsplikt gjorde inte övergångsställena säkrare

Sedan lagen om väjningsplikt vid övergångsställen genomfördes har antalet olyckor ökat. På onsdagskvällen genomförde Motormännen en kampanj med målet att förbättra säkerheten.
- Vi uppmanar alla att se sig för när de ska gå över och att ha ögonkontakt med bilförarna, säger Gert Bogren från Motormännen.

Gotland2006-10-12 06:00
Medlemmar från Motormännen hade på onsdagskvällen placerat sig vid övergångsställen i Visby för att informera om säkra sätt att ta sig över vägen. Personer som gick över övergångsställen i anslutning till Östercentrum, samt utanför Söderport stoppades och informerades.
- Hittills är det mest fotgängare som vi kommit i kontakt med. Många av de yngre som inte har körkort själva har inte tänkt på hur viktigt det är att ha ögonkontakt med förarna i bilarna, säger Gert Bogren.

Fler skadas
Efter att lagen om väjningsplikt vid övergångsställen infördes i maj 2000 har det visat sig att fler gående skadats i anslutning till obevakade övergångsställen än tidigare. Enligt en analys av polisrapporterade olyckor fem år före och två år efter det att lagen infördes har antalet skadade fotgängare ökat med mer än en fjärdedel, och antalet cyklister med nära en femtedel, meddelar Motormännen.

Brister i uppmärksamhet
Sedan lagen om väjningsplikt vid övergångsställen infördes är fotgängarna inte lika uppmärksamma när de passerar ett övergångsställe påpekar Göran Eriksson som är ordförande i Motormännen på Gotland.
- Lagen är luddigt formulerad, men säger att bilister ska väja för fotgängare.
- Resultatet har blivit att fotgängarna blir oförsiktiga och ofta söker de inte ögonkontakt med bilförarna, trots att det kan rädda livet. Men många av bilförarna sköter sig däremot bra. De kör försiktigt förbi övergångsställena, säger Göran Eriksson.
Efter gjorda observationer anser han att det är cyklisterna som är den största trafikfaran när de korsar övergåsställen. Trots att lagen om väjningsplikt bara gäller fotgängare, tycks många cyklister tro att bilarna ska stanna även för dem.
Först när en cyklist kliver av cykeln och leder den över övergångsstället har bilarna väjningsplikt, påpekar Göran Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om