Lägenhet blev totalförstörd

En lägenhet i Visby innerstad totaltförstördes i en brand, natten till söndagen. En grannlägenhet fick utrymmas men ingen person kom till skada. - Det här hade kunnat sluta betydligt värre, säger Henrik Johansson, brandmästare.

Foto:

Gotland2010-02-22 04:00
Vid halvfyratiden natten till söndagen vaknade en boende på Smedjegatan i innerstan. Han kände röklukt och larmade räddningstjänsten.
Heltidsstyrkan i Visby åkte dit för att lokalisera lukten - och det handlade inte bara om rök. En ordentlig brand hade utbrutit i grannlägenheten.
Då larmades både Visbys och Klintehamns deltidsbrandkårer till platsen.
Huset där branden brutit ut bestod av en lägenhet i två våningar, där varje våning är cirka 50 kvadratmeter stor, samt en källare och ett mindre vindsutrymme. Lägenheten var obebodd och under renovering, men innehavaren bor i närheten och kunde snabbt underrättas.

Rökdykare gick in
Räddningstjänsten utrymde en lägenhet i intilliggande byggnad och gick sedan in med rökdykare i den brinnande lägenheten.
Branden hade startat i golvet mellan källaren och bottenvåningen.
- Det ställde till det för oss att lägenheten renoverades. Bland annat saknades ett ordentligt golv på översta våningen, säger Henrik Johansson om släckningsarbetet.

Svårt komma fram
Det var dock inte bara renoveringsarbetet som gjorde släckningsarbetet extra besvärligt.
Brandposterna var snötäckta och i vissa fall igenfrusna, och plogvallarna begränsade dessutom framkomligheten för räddningsfordonen.
- Vi har utrustning för att värma brandposterna med gasol, men i det här fallet fick också med oss en tankbil, berättar Henrik Johansson.
De tre räddningsstyrkorna hade totalt tolv man på plats, men en trettonde person - en deltidsbrandman som bodde i kvarteret - anslöt och skottade fram behövliga brandposter.

Totalförstördes
Släcknings- och efterarbetet pågick i cirka två timmar.
- Byggnaden klarade sig men lägenheten är totalförstörd. Det var tur att grannen vaknade, annars hade det kunnat sluta betydligt värre, säger Henrik Johansson.
- Det här visar också på vikten av att tidigt få till exempel brandvarnare på plats även då man renoverar.
Polisen har undersökt platsen men har ingen misstanke om brott.
- Därmed kommer inte vi att göra något mer i fallet, säger vakthavande polisbefäl Benny Melin.
Bränder i Visby innerstad är alltid speciella, dels på grund av den starkt begränsade framkomligheten, dels på grund av höga kulturhistoriska värden, och dels på grund av den stora risken för spridning eftersom byggnaderna står tätt intill varandra.
I snitt inträffar två, tre större bränder om året i Visby innerstad.
Den senaste större branden i Visby innerstad ägde rum i maj i fjol, då projektet Film på Gotlands lokaler på Mellangatan totalförstördes i en brand som utbröt i köket.
Räddningstjänsten jobbar i nuläget med en noggrann genomgång av innerstan ur brandsäkerhetssynpunkt. Alla fastigheter undersöks, konstruktion dokumenteras och innergårdar kartläggs. Genomgången beräknas vara klar i vår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om