2019 köpte Smågårde Fastighets AB med bland andra Per Möllerfors de sista delarna av pensionat Smågårde i Gnisvärd. Sedan tidigare ägde man två tredjedelar av det gamla pensionatsområdet, men planer fanns för utveckling av även den sista tredjedelen i fastigheten.
Sedan en tid tillbaka är lägenheterna klara, en bostadsrättsförening är bildad och flera lägenheter är sålda, trots att gällande bygglov och detaljplan endast medger hotell och konferenslokaler med inslag av kontor.
Det är alltså inte tillåtet att flytta in och bo året om i de nybyggda lägenheterna.
Är köparna medvetna om detta?
– Det står tydligt skrivet i bostadsrättsföreningens stadgar och i köpeavtalet, men sedan är frågan hur noga folk sätter sig in i det, säger Ann-Louise Mårtensson, som för bostadsrättsföreningens räkning driver ärendet om ändring av detaljplanen för området.
Hon berättar att de vill få till en justering så att de som köpt lägenheterna får tillåtelse att bo permanent. Inte som det är nu, maximalt sex veckor i taget, eller under en semesterperiod.
– Jag har hjälpt till att lämna in en ansökan om ändring, men tydligen kommer inte ärendet att lyftas i nämnden före sommaren. Vi ser ut att få vänta på besked till i september.
Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden, är inte hoppfull beträffande en ändring av gällande detaljplan för fastigheten i Gnisvärd:
– Bostäderna får inte användas som fritids- eller permanentbostäder eftersom bygglovet anger hotellrumslägenheter för tillfälligt boende, säger hon och fortsätter:
– Smågårde ligger inom påverkansområdet för Försvarsmaktens skjutfält så jag tror inte att det finns någon möjlighet till bostäder där, säger hon.
Ann-Louise Mårtensson lyfter också Försvarsmaktens påverkansområde som ett problem.
– Den här fastigheten ligger inte nära gångstråk, inte nära havet, men Försvarsmakten är rädda för boende överhuvudtaget, säger hon och fortsätter:
– Men det finns detaljplaner som har gått igenom, vissa har fått ja medan andra har fått nej. Vi kan inte göra annat än att vänta och se vad som händer.
Exploatören Per Möllerfors vill inte spekulera i utgången av ärendet, men är kritisk.
– Lagarna är luddiga, det är som en gråzon åt alla håll och kanter. Fritidshus, tillfälligt boende eller permanentboende? Folk håller på och märker ord, säger han.