Universitetet slår larm om bostadsbrist, men någonting tycks ha hänt med marknaden i Visby. För första gången räcker studentlägenheterna till.
Normal kötid för Gotlandshems 37000 personer är ungefär tio år. Men i måndags kunde en student få lägenhet samma dag som anmälan till kön gjordes. Historiskt har detta bara hänt i Fårösund för tre år sedan och i Hemse i fjol, då för vanliga lägenheter.
– Vi har aldrig varit med om det här i terminstart, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.
Ett antal studentlägenheter stod plötsligt tomma inför terminstarten vid Campus Gotland. I tisdags gick tiden ut för intresseanmälningar för de 15 lägenheter som fortfarande är obebodda.
– 15 personer lämnade intresseanmälan, men flera har tackat nej eller inte svarat, säger Elisabeth Kalkhäll.
I dagsläget har Gotlandshem sex större lägenheter, och dessutom minst tio möblerade studentlägenheter, stående tomma från den första oktober. Det är unikt. Elisabeth Kalkhäll berättar om privata hyresvärdar och Visbybor med villor som byggt för korttidsuthyrning som också har lediga studentbostäder.
I går träffades Gotlandshem och Campus Gotland för att titta på vad som hänt.
– Jag är nyfiken på om de verkligen har tagit emot så många studenter som de säger, eller om det är gotländska studenter som redan har bostäder, säger hon.
Men enligt studentkåren Rindi är bara en fjärdedel av de cirka 600 nya helårsstudenterna som började terminen gotlänningar. Bostadsförmedlare Lovisa Thuresson har just nu ett 30-tal lediga studentbostäder och några bostadsbolag har egna köer, också med studentlägenheter som står tomma.
– Det finns lediga lägenheter för terminen och de som hör av sig får boenden, säger hon.
Lovisa Thuresson konstaterar att boendegarantin följs och att ingen i år står utan tak över huvudet – men att bostadsbrist fortfarande råder på lång sikt.
Enligt rektorsrådet Olle Jansson finns nu fler studenter än tidigare, 1200 till 1300, vid Campus Gotland.
– Det här är en förvånande situation som jag hoppas att vi kan reda ut, säger han om de lediga boendena.
Hans teori är att många bor hos privata fastighetsägare, som hyr ut med krav att studenterna måste flytta ut under sommaren.
– Det finns villor med åtta rum och kodlås på varje dörr. De kostar 3 500 kronor i månaden och de hyrs ut tio månader om året till studenter. Fastighetsägare har en inkomst på en halv miljon om året, säger Olle Jansson.