Som regionchef för Svenskt Näringsliv möter Kirsten Åkerman företagare från många olika branscher över hela ön. De berättelser som hon får ta del av i coronakrisen är alarmerande.
Det handlar inte bara om pengar. Det handlar om livsverk och gamla familjeföretag och – inte minst – om omsorgen om de anställda.
Nu har näringslivet på Gotland gått in i en fas där det läggs många varsel.
– Många företagare mår väldigt dåligt. De ser hur det egna företaget faller sönder och känner samtidigt också ett ansvar för medarbetarna. Det är svårt att varsla personal när situationen på arbetsmarknaden ser ut som den gör just nu. Vi har ju inga mastodontföretag här på Gotland, utan det är ofta nära och personliga relationer mellan arbetsgivaren och personalen, säger Kirsten Åkerman.
Både regeringen och regionen har gått in med insatser och många företag har använt sig av de nya verktygen, men de kan ändå inte se någon ljusning.
– Det finns en konstruktiv anda. Man är beredd att göra det som krävs, tänka i nya banor, permittera och ställa om. Men nu går veckorna och många ser att det spelar ingen roll vad de gör. Företagen blöder.
Ser du företag som är på väg mot konkurs?
– Ja, fler och fler har uttömt alla möjligheter att ta sig igenom det här.
Många vill bara överleva och låta företagen vara vilande tills det vänder. Men de fasta kostnaderna måste ändå betalas och på sommarön Gotland är likviditeten låg så här års. Kirsten Åkerman har varit i kontakt med företag som står utan kunder, men ändå har utgifter på en kvarts miljon i månaden. Företagare står nu i valet mellan att dra på sig stora skulder eller ge upp.
– Det är svåra val för ingen vet hur tidsaxeln ser ut och när det vänder, säger Kirsten Åkerman och fortsätter:
– Det är en dyster bild som jag målar upp, men den går inte att skönmåla. Vi måste kunna tala om hur svårt det är och läget är brutalt för företagarna just nu.
Hon hoppas att regeringen kan presentera ännu kraftfullare åtgärder för att rädda företagen och skulle önska sig ett företagsstöd av den modell som finns i Danmark och Norge: Där får krisdrabbade företag täckning för en stor del av sina fasta kostnader.
– Många företag är väldigt nära konkurs. Vill man rädda företag på riktigt behöver man gå in med direkta stöd. Det här är en ödesfråga, säger Kirsten Åkerman.