Läget för lantbrukarna • ”Enormt viktigt med regn nu”

Höjda kostnader på insatsvaror, kriget i Ukraina, stödpaket och vårbruk. Så ser läget ut för lantbrukarna just nu.

"Kommer det regn så kommer det bli fantastiskt, kommer det inte regn så kommer det bli jättejobbigt", Andreas Nypelius berättar om läget för lantbrukarna just nu. Bilden är en arkivbild.

"Kommer det regn så kommer det bli fantastiskt, kommer det inte regn så kommer det bli jättejobbigt", Andreas Nypelius berättar om läget för lantbrukarna just nu. Bilden är en arkivbild.

Foto: Magnus Ihreskog

Gotland2022-05-10 12:35

I slutet av april presenterade Socialdemokraterna och Centern ett nytt stödpaket till Sveriges bönder på ytterligare 2 miljarder kronor. Det första på ungefär en miljard kom 10 dagar före Rysslands invasion av Ukraina. Sedan dess har kostnaderna fortsatt att rusa på insatsvarorna foder, gödsel, diesel och el. 

– Det är jätteviktigt om det kommer på plats och att det är utformat som det är, med framförallt dieselskatten och att den blir retroaktiv från årsskiftet, säger Andreas Nypelius, ordförande i LRF Gotland. 

Hur mycket skulle stödet hjälpa lantbrukarna? 

– Det här stödet gör ju egentligen bara att lantbruket klarar den likviditetsbristen som man hamnar i nu under våren. Den enda långsiktiga lösningen det är att matpriserna stiger ytterligare, eller rättare sagt att bonden får mer betalt.

– Stödet gör att vi säkrar livsmedelsförsörjningen i landet, utan det här stödet kan inte bönderna producera lika mycket i år, och det skulle kunna leda till att Sverige hamnar i en livsmedelskris till vintern 2023. 

Hur påverkar kriget i Ukraina lantbrukarna just nu? 

– Marknaden är osäker och förändras väldigt mycket. Det är också risk att det blir brist på insatsvaror för lantbruket. Att det inte finns gödning, utsäde, växtskydd och diesel tillgängligt. 

Hur kan konsumenterna hjälpa till? 

– Köpa svenskt, köpa närproducerat och på det sättet stå upp för den inhemska livsmedelsförsörjningen, se till att vi har en sådan. För har vi inte en livsmedelsförsörjning i landet i fredstid så kommer vi inte ha det i kristid heller. 

Behövs det mer stöd till lantbruket? 

– Det beror sig på hur situationen utvecklas, i dagsläget är det här nog det stöd man kan förvänta sig att staten ska gå in med. Sedan måste det tas ut på konsument för att det ska vara hållbart, det går inte att leva på ett system som på sikt bygger på stöd och bidrag. Det måste finnas en betalningsvilja för maten, annars får vi nästan tänka om vi ens ska producera mat i Sverige. 

Hur ser förutsättningarna ut för vårbruket just nu? 

– Det har varit ganska kallt och segdraget vårbruk, fram till nu. Nu behövs det regn och kommer det regn så kommer det bli fantastiskt! Kommer det inte regn så kommer det bli jättejobbigt. Och det blir ännu viktigare nu, eftersom kostnaderna och konsekvenserna blir enormt mycket större om det blir ett år med torka, säger Andreas Nypelius. 

LRF välkomar stödpaket från staten, men menar också att det måste finnas en betalningsvilja för maten.
LRF välkomar stödpaket från staten, men menar också att det måste finnas en betalningsvilja för maten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!