"Läget har aldrig varit så osäkert"
Färre skolenheter, färre vårdcentraler och en inriktning av barn- och ungdomsvården mot en öppnare verksamhet.Det är tre områden med vilka kommunens budgetberedning hoppas nå ett plusresultat på 25 miljoner nästa år.
- Vi vet att skatteintäkterna redan minskat med 70 miljoner jämfört med budgeten vi gjorde förra året för 2004. Men vad vi inte vet är om skatteinkomsterna kommer att minska ännu mer och vi vet inte heller exakt hur vårpropositionen kommer att påverka Gotland, fortsätter han.
<span class='mr'>106 miljoner mer än ramarna</span>
Regiondirektör Bo Dahllöf ville inte använda ordet "kris" i sin beskrivning av det ekonomiska läget.
-Men vi dras med rejäla svårigheter, säger han. Och då krävs ett fast grepp.
Detta fasta grepp består bland annat av att årets budgetramar i stort sätt ligger fast även nästa år. Nämnderna har haft äskanden på 106 miljoner mer än ramarna. Budgetberedningen föreslår att 39 miljoner fördelas och då är det de stora tunga nämnderna som får tillskott. Barn- och utbildningsnämnden och Social- och omsorgsnämnden får tio miljoner vardera. Hälso- och sjukvårdsnämnden ges ett tillskott på 15 miljoner. Därutöver tillkommer några småposter för andra verksamheter.
<span class='mr'>Vill spara totalt 125 miljoner</span>
Dahllöf påpekade också de stora åldersmässiga förändringar som skett inom skolan. Nu har man ett minskat elevunderlag i grundskolan och ett ökat inom gymnasieskolan.
-Vi ser ett ökat tryck även inom äldreomsorgen, säger han. Men det är inte lika påtagligt som inom skolan.
Besparingar måste fullföljas. Man måste se över verksamheter och se om några kan samverka om exempelvis lokaler. Det gäller att utnyttja stordriftsfördelar inom exempelvis ny teknik. Sjuktalen inom kommunen måste fortsätta minska.
-Vi är faktiskt på väg dit, säger Dahllöf. För trots alla dystra siffror måste det klargöras att det görs många bra saker inom kommunen.
Kommunen har ålagt sig själv ett totalt sparbeting under mandatperioden på 125 miljoner kronor. Det visar sig vara svårt att nå dit.
-När 2005 är till ända räknar vi med att ha sparat in cirka 90 miljoner, säger ekonomidirektör Göran Gyllenkrok.
<span class='mr'>Färre enheter i skolan</span>
Budgetberedningen anger också ett antal strategiska fokusområden. Man vill satsa på "en god, jämlik och jämställd folkhälsa". Man vill uppnå tillväxt och befolkningsökning genom höjd utbildningsnivå, bostadsbyggande, infrastruktur, marknadsföring och företagande.
För de tre tunga nämnderna har man också tagit inriktningsbeslut. Som redan nämnts är inriktning att säkra en god kvalitet inom utbildningen och parera ett minskande elevunderlag genom att ha färre, men större skolenheter.
Man vill bort från institutionsvård för barn och ungdom och istället närma sig öppenvård och samverkan.
<span class='mr'>200 miljoner till investeringar</span>
Det sägs också att man inom sjukvården står inför ett vägval.
Antingen koncentrerar man verksamheten till Visby lasarett med färre vårdcentraler som följd, eller så satsar man på primärvården och en samordnad specialistvård med företrädesvis sjukhus på fastlandet.
Investeringsbudgeten omfattar drygt 200 miljoner för 2005 där de stora posterna är kongresshallen, Lännaskolan i Slite, om- och tillbyggnad av Tingsbrogården, nybyggd dialysavdelning samt om- och tillbyggnad av Sudergården.
De borgerliga ville spara pengar med ett minskat antal kommunalråd. Man ville heller inte att det sker några förändringar inom Kulturskolan och man ville inte ha några avgifter för rehab-baden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!