"Lägg dig inte på sofflocket"
Man kan leva ett gott liv även om man drabbats av Parkinsons sjukdom. Det är Sture Andersson från Burgsvik ett exempel på."Lägg dig inte på sofflocket" sa läkaren till honom efter det att diagnosen hade ställts för tre år sedan, och det rådet har Sture Andersson följt. Verkligen. Han skulle behöva en stoppknapp, berättar hustrun Gerd Andersson.
Jag fick svårt att låsa upp med högerhanden.
Sture Andersson skickades först till företagshälsan. Där fick han göra de prov av balans och reflexer som testas när parkinson misstänks. Proven fick han göra om två gånger, en gång på vårdcentral och slutligen på lasarettet, innan diagnosen var fastställd.
Sture Andersson jobbade som planerat sommaren 2000, och fortsatte sedan ett tag till.
<span class=MR>Alla drabbas olika</span>
I går berättade Sture och Gerd Andersson för en fullsatt aula på Visby lasarett om sina erfarenheter. Länsföreningen på ön arrangerade, och bland åhörarna fanns sjukvårdspersonal, gymnasieelever och länsföreningens egna medlemmar.
Något generellt exempel är inte Sture Andersson. Sådana finns inte, sjukdomen drabbar var och en olika, och symptomen kan se helt olika ut. Men Sture Andersson är ett bra exempel på det som läkarna rekommenderar att leva ett aktivt liv och röra sig så mycket som möjligt.
Sture cyklar och går och han är uppe på taket och sotar. Envis var han tidigare, men nu har det blivit sju resor värre, berättar Gerd Andersson.
Jag har försökt leva som vanligt, säger Sture Andersson.
Ett bra tips är att fokusera på det man kan göra, lägga upp en bra dagsrytm och gärna dela upp svårare jobb på flera dagar.
Snabbt blev Sture Andersson även introducerad i Parkinsonföreningen, där han nu är kassör. Depression är en vanlig följd efter sjukdomsbesked, och möjligheten att träffa andra i liknande situation kan hjälpa.
<span class=MR>Rätt medicin A och O</span>
Med på mötet i går fanns även sjukgymnasten Niclas Kahlbom, som underströk vikten av fortsätta röra sig även om kroppen blir stel och rörelserna svårare att kontrollera.
Men även om motion och rörelse är viktigt är medicinen grunden för välbefinnandet. Parkinson orsakas av brist på signalsubstansen dopamin, vilket leder till att förmågan att kontrollera sina rörelser minskar. Att ersätta bristen på dopamin är därför den första åtgärden, och många patienter kan genom det bli nästan helt besvärsfria under de första åren.
Gradvis sker dock en försämring. Medicineringen måste justeras, och efter hand måste tilläggsmediciner sättas in.
Att få rätt medicin i väl avvägda doser är ett "finlir", berättade sjuksköterskan Ingrid Östman. Hon är en del i det mottagningsteam som håller på att organiseras för att möta de parkinsonsjukas behov. I teamet ingår förutom sjuksköterskan även en specialutbildad läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut och kurator. Målet för teamet är att patienterna, med hjälp av medicin, sjukgymnastik och teknisk hjälp, ska kunna fortsätta att leva ett självständigt liv. Med på gårdagens möte fanns även kurator Inga-Lena Wesley och biståndshandläggare Venke Hjukström, två personer som brukar samarbeta med parkinsonteamet.
Personalen kan även ta hjälp av logoped och dietist. Två gånger om året kommer specialister från Huddinge sjukhus för att vidareutbilda teamet.
<span class=MR>Hundra på Gotland</span>
Det finns omkring 100 parkinsonpatienter på Gotland. Av dem är ungefär en tredjedel med i Parkinson Gotland. Vid mötet i går kunde länsförbundets ordförande Edit Bolin hälsa riksordförande Mareta Hagstrand välkommen. Mareta Hagstrand valdes till ny ordförande i april och är så ofta hon kan ute och hälsar på båda läns- och lokalföreningar.
Många drabbade och deras anhöriga hoppas mycket att forskningen kring stamceller ska kunna ge hjälp mot parkinson. Eva Miller från läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim fanns på plats för att berätta lite om de nya rönen, men även om de mediciner som redan finns på marknaden.
Berättade. Gerd och Sture Andersson berättade i går om sina erfarenheter, Gerd som anhörig och Sture som parkinsonpatient. Sture är aktiv, bland annat som kassör i länsförbundet.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!