"Lägg inte ned Lövsta"

- Lövsta är en överlevnadsfaktor för de gröna näringarna på Gotland. Det säger väl allt!Det menar Katarina Björn, sedan många år lärare på naturbruksgymnasiet i Roma.Debatten kring gymnasieutbildningen på Lövsta har skapat oro, såväl på skolan som inom jord- och skogsbruk och övriga så kallade gröna näringar på ön.

EGEN GÅRD. Naturbruksgymnasiet behöver en egen gård med bra lärare. Här får vi göra misstag och lära oss av dem, säger Alerik Lindström, som går första året på naturbruksprogrammet.

EGEN GÅRD. Naturbruksgymnasiet behöver en egen gård med bra lärare. Här får vi göra misstag och lära oss av dem, säger Alerik Lindström, som går första året på naturbruksprogrammet.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-04-30 04:00
Det började med en ledare på socialdemokratiska Gotlands Folkblad i januari i år. Håkan Ericsson förslog att kommunen i besparingssyfte skulle sälja Lövsta, åtminstone den gård man driver och att jorden, skogen, maskinerna och byggnaderna borde ge ett tillskott på 50 miljoner kronor.
Sedan dess har kommunens budgetförutsättningar försämrats ytterligare.
- Vi har fått indikationer på att det nu finns ett förslag till besparingar på Lövsta och att det ska diskuteras i kommunens budgetberedning nästa vecka, ett möte som hålls just på Lövsta, säger Simon Niklasson, ordförande för LRF Ungdom på Gotland.
Med kort varsel ordnade därför LRF och LRF Ungdom i går kväll ett möte på Lövsta. Inbjudna var kommunstyrelsens ledamöter, gymnasieskolans personal och elever, lantbrukare och den gotländska allmänheten.

Enskilda lantgårdar
- Det värsta scenariot är att Lövsta avvecklas, att man flyttar den teoretiska undervisningen till Christopher Polhemgymnasiet i Visby och sedan förlägger all praktisk undervisning på enskilda lantgårdar. Då har man inte förstått vad som krävs för att ta emot praktikanter, säger Simon Niklasson. Och vilken knutpunkt Lövsta är för utvecklingsprojekt. Det senaste är biodlingsprojektet, men biogas och vindkraft är annat där Lövsta tidigt legat i framkant.
- Jag förstår att kommunen har dålig ekonomi, men det verkar korkat att spara på en av de få branscher i krisen som ger nya jobb.
Anna Törnfelt, LRF:s ordförande på Gotland, poängterar att enskilda lantbrukare inte har tillräckligt med tid eller pedagogisk kompetens för att ta emot oerfarna ungdomar på sina gårdar.
- Det handlar även om säkerhet. Vilken lantbrukare är beredd att driva en motorsågskurs på sin gård? undrar hon.
Rolf Andersson, rektor och ansvarig för gymnasieutbildningen på Lövsta, säger också att tillgången på bra lärare, en gård och maskiner är ett måste för att klara de krav som finns på naturbruksprogrammet.
- Eleverna har även praktik på enskilda gårdar, men inte förrän de är mogna. På vår gård har de rätt att göra fel, att pröva sig fram och lära av sina misstag. Man kan dra paralleller till transport- och fordonsprogrammen till exempel, där eleverna får öva med egna lastbilar och andra fordon.
Eleverna på Lövsta har sin åsikt klar om att lägga ned skolan, ha teori i stan och praktisk utbildning på enskilda gårdar.
- Vi som går här tycker att det är bland det dummaste vi hört, säger Daniel Jernberg.

Får göra misstag
- Det är ju den praktiska undervisningen man lär sig på. Här får man göra misstag, ute på en gård skulle nog mycket handla om att titta på och då lär man sig inte lika mycket, menar Marcus Engström och Alerik Lindström.
Naturbruksprogrammet är den dyraste gymnasieutbildningen. Utöver den skolpeng som utgår från var och en av de cirka 60 eleverna så krävs ett driftbidrag från kommunen på 6,7 miljoner kronor per år.
Att någon skulle köpa Lövsta och driva naturbruksutbildningen i privat regi har varken LRF eller skolans personal något emot.
- Frågan är vem som skulle köpa. På fastlandet har Hushållningssällskapet tagit över en del sådana här utbildningar. Men det går inte ihop, så de får skjuta till pengar till driften, säger Jörgen Olsson, programsamordnare på Lövsta.
LRF och LRF Ungdom vill se en ordentlig konsekvensanalys om vad besparingar på Lövsta skulle innebära på lång sikt.
- Debatten har även skapat oro bland de företag, förvaltningar och organisationer som hyr här på Lövsta, berättar Lennart Blom, förvaltningschef för Lövsta Landsbygdscentrum.
Kommunalrådet Lena Celion säger att alla verksamheter diskuteras.
- Hela kommunen måste vara med och ta ansvar för att minska kostnaderna med 150 miljoner kronor nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om