Lågmäld med rätt att vara enväldig

Landshövdingen är i sin fulla rätt att fatta enväldiga beslut. Det sker dock ytterst sällan.- Man kan tycka att hon är lite lågmäld, men det visar också att hon litar på sina chefer och tjänstemän, säger Lars Bäckman.

Har insyn. "Marianne har ett bredare intresse och engagemang för i stort sett alla länsstyrelsefrågor. Kanske beror det på den nya organisationen som gör henne mer delaktig. Vi ser mycket mer av henne här i huset än vi såg Lillemor." säger Lars Bäckman.Foto: Tobias Wallström

Har insyn. "Marianne har ett bredare intresse och engagemang för i stort sett alla länsstyrelsefrågor. Kanske beror det på den nya organisationen som gör henne mer delaktig. Vi ser mycket mer av henne här i huset än vi såg Lillemor." säger Lars Bäckman.Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2009-04-29 04:00
Varje år fattas närmare 17 000 beslut på Gotlands länsstyrelse. Enligt Lars Bäckman, informationsansvarig sedan 1999 och en av landshövdingens närmsta medarbetare, beslutar Marianne Samuelsson i omkring en procent av dem, alltså 170 ärenden.
Att hon fattar beslut som går emot tjänstemännens rekommendationer - vilket hon enligt den nationella beslutsordningen för länsstyrelser har rätt att göra - är dock ovanligt. Enligt Lars Bäckman sker det någon gång per år.
Vissa beslut kräver dock två underskrifter. Så var exempelvis fallet med Johan Hellströms och Björn Ulvaeus dispens från strandskyddet på Furillen. Jerker Loré är länsjurist och beredde ärendet och enligt praxis för strandskyddsdispenser skulle han och kollegan Anna Karlsson beslutat i ärendet.

Enväldigt
Efter en föredragning med den strategiska chefen Lena Andersson och länsrådet Anders Granat, informerades Marianne Samuelsson. Hon valde att gå emot sakkunskapens förslag till avslag och bevilja dispens. Beslutet skrevs under av landshövdingen och Jerker Loré.
- Jag var ju fortfarande föredragande och eftersom det måste vara tvåmannabeslut kan man säga att jag tvingades skriva en avvikande mening till beslutet, en reservation. Den skrev även Anna Karlsson under, eftersom hon var den som naturligt skulle ha beslutat med mig, säger Jerker Loré.
Landshövdingens beslut har överklagats av Naturvårdsverket. Oavsett om det skulle komma att rivas upp, menar informatören Lars Bäckman, kan Marianne Samuelssons agerande ge en slags strategisk vinst.
- Hon har ju gjort en markering att hon värnar för Gotlands bästa.
På vilket sätt gör landshövdingen det, tycker du?
- Om man jämför med den förra, Lillemor Arvidsson, som specialiserade sig mycket upplever jag att Marianne har ett bredare intresse och engagemang för i stort sett alla länsstyrelsefrågor. Kanske beror det på den nya organisationen som gör henne mer delaktig. Vi ser mycket mer av henne här i huset än vi såg Lillemor.
I den nya organisationen finns färre mellanchefer, tydligare beslutsrutiner och veckovisa ledningsgruppsmöten.
- Marianne har gjort mycket för Östersjöfrågorna och samarbetet i regionen. Det fanns knappt förr på länsstyrelsen. Miljön och jordbruket är andra frågor hon engagerar sig extra i, säger Lars Bäckman.
Så hon gör nytta?
- Absolut. Jag upplever att Marianne jobbar väldigt mycket i linje med länsstyrelsen än många av hennes landshövdingekollegor gör.
- Jag tror det beror framför allt på att hon kommer från politiken och vet vad det handlar om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!