Lågprisbutikerna pressar priserna ­ men matkorgen har ändå blivit dyrare

PRO:s senaste undersökning av de svenska matpriserna konstaterar att man kan tjäna hundralappar på att välja rätt butik.
På Gotland har 12 butiker undersökts. Prisskillnaden mellan öns dyraste och billigaste butik var 155 kronor, för en korg fylld med samma varor.
Den genomsnittliga gotländska matkorgen kostade 1024,13 kronor, vilket gör öns mat billigare än rikssnittet.

Gotland2002-07-25 04:00
PRO, Pensionärernas riksorganisation, har undersökt matpriserna i nio år. Metoden är enkel men tidskrävande: I år gick sammanlagt 3500 pensionärer runt i totalt 1300 matbutiker och jämförde priser på ett 40-tal förutbestämda varor.
Billigast i Sverige var matkorgen på Willys i Borås och dyrast den på Ica Köttmästaren på Kungsholmen i Stockholm. Billigast rent generellt är Västsverige, något man tror beror på att många lågpriskedjor etablerade sig tidigt där.
Jämfört med fjolårets undersökning har priserna stigit i alla områden utom Ångermanland.
I årets undersökning kostade PRO:s genomsnittliga gotländska matkorg 1024,13 kronor ­i den billigaste av 12 undersökta butiker 944,61 kronor och i den dyraste 1099,46. Man kan alltså spara hundralappar på att välja "rätt" butik, prismässigt.
I fjol höst kostade "gotlandskorgen" 1015,92 kronor, vilket placerade öns matpriser på nionde dyrast plats.
I år klättrade Gotland upp till en 16:e plats, av 26 områden. Det trots att ingen av lågprisbutikerna ingick i undersökningen.
Kommunens konsumentvägledare Ann-Marie Larsson tror att det relativt sett goda resultatet beror på att Gotland fått flera stora lågprisbutiker den senaste tiden.
­ Sedan kan man ju fråga sig om det är det vi vill ha. Vill vi bara äta billigt? Spelar det ingen roll vart vi hämtar våra varor? Jag tycker att kvalitén också ska ha betydelse.
Kommunen samarbetar med Konsumentverket, som också genomför mätningar. Då jämförs 250 varor, som också granskas vad gäller kvalitet. I år kommer undersökningen inte att genomföras på Gotland, däremot planeras en kontroll av varudeklarationer och möjligen av Kravprodukternas prisbild.
Att PRO genomför sin "matkassemätning" tycker hon är bra.
­ Absolut. Det har betydelse. Priserna har sjunkit sedan -96, då vi och Konsumentverket började genomföra våra mätningar.
Det verkar finns en uppfattning att matpriserna höjs på sommaren. Stämmer det?
­Det har vi aldrig kunnat konstatera. Vi gjorde en mätning ­tillsammans med Öland ­för fyra år sedan och kunde inte se att det var så. Kanske det är så att när det kommer folk från fastlandet så upplever de att priserna är högre här, så myntas den uppfattningen.
Vad tycker du generellt om den gotländska prisbilden?
­ Det är svårt att svara på, men man kan i alla fall konstatera att det är billigare att handla i Visby än på landet. Men man måste ta hänsyn till närheten. Det är jätteviktigt med den servicen ­ men den kostar pengar.
Vad innebär lågpriskedjornas utbredning på sikt?
­ Om vi inte stödjer butikerna på landsbygden kommer de att läggas ner. Då kanske man får gå någonstans ­ till ett varuhus utan varor ­ och mata in sin beställning, så får man den hemkörd. Utvecklingen går åt det hållet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!