Lågpristrend – men här står sig lokalproducerat bra

Från december 2021 till december 2022 steg matpriserna med 18 procent i Sverige. Det har fått konsumenterna att välja lågpris istället för svenskproducerat. Men det köptrenden verkar inte ha slagit igenom på Gotland ännu.

Kunden Kerstin Ahlér, säger att hon försöker välja närproducerat och ekologiskt när hon handlar. Det blir alltid ekologiskt kaffe och gotländsk mjölk.

Kunden Kerstin Ahlér, säger att hon försöker välja närproducerat och ekologiskt när hon handlar. Det blir alltid ekologiskt kaffe och gotländsk mjölk.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2023-02-26 19:05

Under tio år har bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen frågat sina medlemmar, om vilka konsumenttrender som påverkar dem mest. De senaste sju åren har lokalproducerat toppat listan. Svenskproducerad mat har alltså varit viktigast när kunderna handlar mat. 

Men nu har det skett ett trendbrott. Enligt livsmedelsföretagen sjönk lokalproducerat till en fjärde plats vid den senaste rankingen. Istället pekas EMV, alltså dagligvarukedjornas egna produktalternativ som ofta är ett billigare alternativ, ut som den viktigaste konsumenttrenden att förhålla sig till. 

– Hela 90 procent av våra medlemsföretag anger att de upplevde en tuffare konkurrens från EMV under 2022, och mycket talar för att EMV kommer ta ännu mer plats i butikshyllorna framöver, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

På Coop Visby som nischat in sig på just närproducerat säger stormarknadschefen Markus Wahlgren att man har märkt att kunderna tittar mer på prislappen idag, men han ser inte någon trend att kunderna väljer bort de gotländska varorna.

– Det säljs faktiskt mer av de gotländska artiklarna än någonsin och det tror jag beror på att våra kunder förstår att om vi ska ha det bra i framtiden så behöver vi titta på vad vi lägger i kundkorgen.

undefined
Coop Visby har har nischat sig på närproducerade produkter för att man tycker att det är viktigt, säger, Markus Wahlgren, stormarknadschef.

Så inget tapp på lokala varor?

– Nej, de har inte sjunkit i omsättning. Ta till exempel Gotlandschips, de säljer riktigt bra kontra de stora märkena. De större märkena har stuckit i väg ganska mycket i pris, men det har inte de gotländska chipsen gjort i samma utsträckning.

Livsmedelföretagen tror att trenden kommer att bestå åtminstone året ut. Kommer ni att utöka ert sortiment med billigare varor framöver?

– Vi har ju billigare varor, våra egna märken, också. Men vi har en delikatessdisk och ett bageri som ska finnas kvar för att vi tycker att det är viktigt.

På Ica Hoburgshallen i Burgsvik säger butikschefen Emma Hoffman att det alltid är väldigt stor skillnad på vad folk väljer beroende på årstid. På sommaren ökar efterfrågan på närodlade och ekologiska varor stort. 

– På vintern minskar efterfrågan, men så har det alltid sett ut. Sen har vi förstås de som kämpar året runt och köper närodlat och ekologiskt och vi försöker tillgodose alla behov, säger Emma Hoffman.

undefined
Enligt Emma Hoffman, butikschef Hoburgshallen, är det stor skillnad på efterfrågan av lokalproducerade och ekologiska varor under sommar och vinter.

Så ni ser ingen drastisk minskning i försäljning av lokalproducerat?

– Nej, de som vill ha Labans mjöl till exempel köper det. Alla har ju inte fått det tuffare så vi försöker hålla ett sortiment som passar alla.

Ser ni att kunder väljer era egna lågprisvaror i större utsträckning?

– Vi ser snarare en ökning i att kunderna köper mer annonsvaror som är lite billigare och att man väljer bort onödiga saker, säger Emma Hoffman.  

Laban Bergström som driver Labans Kvarn i Roma säger att han motvilligt tvingats höja priset på sina produkter. En gång i juli på grund av bland annat höjda fraktkostnader och nu nyligen på grund av höjda spannmålspriser. Men än så länge har det inte påverkat efterfrågan. 

undefined
Laban Bergström har sett sig tvungen att höja priset på sina produkter, men märker ingen nedgång i försäljningen.

– Sammantaget har jag inte märkt någon minskning i försäljningen varken bland de stora bagerigrossisterna eller bland kunderna som kommer in här eller ute i butikerna, säger Laban Bergström.

Vad tror du det beror på?

– För många år sedan var det någon som sa till mig att; det är inte kul att höja priser, men det kommer alltid att finnas kunder som är beredda att betala vad det kostar för de produkter som du har och de kunderna försvinner aldrig. Det är väl förmodligen de kunderna jag har fortfarande.  

Ryftes som säljer grönsaker och rotfrukter upplever inte heller något direkt tapp i sin försäljning, men har märkt att grossisterna oftare efterlyser billiga kampanjprodukter som de i sin tur kan locka butikerna med i sina veckoblad. 

– Grossisterna har jobbat så i många år, men det har blivit mer intensivt och mer frekvent nu, säger Erika Andersson, försäljningsansvarig vid Ryftes.

Känner du någon oro inför framtiden?

– Jag känner mig inte så orolig för den typ av produkter som vi håller på med. Det finns nog väldigt mycket annat man väljer bort innan man väljer bort just de här basrotfrukterna. Du får ju fortfarande väldigt mycket mat för pengarna. Även om ett kilo potatis stiger från tio till femton kronor så är det ju inte jättedyrt för något som du kan göra väldigt mycket med, avsluta Erika Andersson.

Konsumenttrend

När Livsmedelsföretagen senast ställde frågan om vilka konsumenttrender som påverkar produktionen på medlemsföretagen fick de svaren:

EMV, 38 procent

Lågprisalternativ exklusive EMV, 33 procent

Produkter med mindre socker, 16 procent 

Produkternas klimatavtryck, 5 procent

Lokalproducerat, svenskt, 5 procent

Produkter med högre kvalité, 2 procent

Veganska produkter, 1 procent

Källa: Livsmedelsföretagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!