Lägre bidrag efter misskötsel av djur

- Det är helt fel att man ska få EU-bidrag för att missköta sina djur.Det säger Gösta Cedergren på länsstyrelsen och avslöjar att ägarna till de misskötta djuren, "utan tvivel" får mindre bidrag än de räknat med.

Död tacka. I dag står det klart att gårdsägarna blir av med en del av EU-stödet på grund av bristerna i djurhållningen.Foto: Länsstyrelsen

Död tacka. I dag står det klart att gårdsägarna blir av med en del av EU-stödet på grund av bristerna i djurhållningen.Foto: Länsstyrelsen

Foto:

Gotland2011-11-25 04:00

Som GA berättade i går har ägarna till en fårgård på Gotland länsstyrelsens blickar på sig eftersom man vid flera tillfällen inte klarat skötseln av djuren. Sjuka, skadade och döda lamm har hittats vid flera inspektioner och myndigheten har satt press på ägarna genom en rad förelägganden. Om inte kraven efterlevs kan länsstyrelsen skärpa tonen ytterligare. Redan nu står det klart att ägarna "straffas" genom att de får mindre EU-bidrag än vad som redan beslutats.

Länsstyrelsens Gösta Cedergren handlägger lantbrukets EU-stöd på Gotland:

- Det är ställt utom allt tvivel att det blir avdrag på stöden. Däremot kan jag inte säga i dag hur stora minskningarna blir.


Tvärvillkor reglerar
Den som beviljas EU-stöd, som till exempel stöd för betesmarker, regionalt stöd eller stöd för ekologisk odling, måste leva upp till EU:s så kallade tvärvillkor.

- När de infördes pågick en livlig debatt i riket om just kopplingen mellan bidrag och djurhälsa, berättar han.

Det ansågs av många som helt fel att den som fick betalt av EU för att till exempel hålla betande djur också skulle kunna missbruka förtroendet genom att låta djuren fara illa. Det kunde i värsta fall bli ett slags, av EU, subventionerat djurplågeri.

Tvärvillkoren reglerar nu den saken. Det finns en direkt koppling mellan bidragets storlek och djurens hälsa. Den som får anmärkningar kan bli av med delar av bidraget. Lantbrukaren kan också helt förlora rätten till EU-stöd om anmärkningarna är tillräckligt grava.

- Då krävs att gården ska ha fått anmärkningar under en längre tid, påpekar Gösta Cedergren.


Nästan en miljon
I fallet med gården på Gotland handlar det om stora pengar.

Sammanlagt är ägarna i år berättigade till närmare en miljon kronor. Av den summan utgörs drygt 750 000 kronor av miljöstöd och de pengarna ligger inom räckhåll för beslut om reduceringar. Alla får först ut 75 procent av summan och resterande mot slutet av året.

I det här fallet är 75 procent av redan utbetalade belopp 11 500 kronor i regionalt stöd, 416 000 kronor i stöd för betesmarkerna, 134 000 kronor till stöd för ekologisk odling samt 51 000 kronor i vallstöd.

Till dessa 612 000 kronor skulle ytterligare 25 procent av beloppet ha betalats ut. Men så blir det inte.

De tidigare ägarna har aldrig fått anmärkningar eller riskerat sänkta EU-bidrag.

Tvärvillkor. Du som söker gårdsstöd, miljöersättningar, handjursbidrag och några andra jordbrukarstöd måste följa tvärvillkoren. Annars riskerar du avdrag på dina stöd. Tvärvillkoren bidrar till att bevara jordbruksmarken i gott skick, förbättra miljö och djurmiljö, minska smittspridning och att vi får säkrare livsmedel. De ska också bidra till en långsiktigt hållbar jordbruksproduktion.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om