Lägre skatt och en egen tidszon
Lägre skatt. Dokusåpan "Gotlänning söker granne".Och en egen tidszon på Gotland.Det är de mest spännande förslagen som kommit fram under fyra dagars seminarier om hur Gotland ska bli mer magiskt.
Tiina Mykkänen
Foto: Bengan Zettergren
Under fyra dagar och på fyra orter - Roma, Fårösund, Hemse och Visby - har företrädare för Gotlands näringsliv och turistorganisationer gnuggat sina hjärnor för att komma på hur man ska göra Gotland mer attraktivt. Både som resmål, men framför allt som en plats för boende och företagsetablering.
Allt inspirerat av Gotlands nya varumärke "Magiska Gotland".
Granne sökes
- Det är sammanlagt mer än 500 personer som har varit och lyssnat och kommit med förslag, säger Tiina Mykkänen, sedan i januari verksamhetsledare för den nya samverkansorganisationen Tillväxt Gotland som tillsammans med kommunen ordnat seminarierna.
- Det har kommit mycket kreativa förslag. Enormt många goda idéer och de gotländska företagen har börjat greppa vidden av möjligheter med Varumärket Gotland.
Kan du ge konkreta exempel?
- De två som väckte mest uppmärksamhet och är väldigt kreativt förslag om att ändra tiden här till ö-tid. Och så att man skulle förlägga inspelningen av en dokusåpa till ön, med titeln "Gotlänning söker granne".
- Och så har det varit många diskussioner om hur vi ska kunna sänka skatterna, och hur vi skulle kunna bygga mer havsnära bostäder.
Ö-tid?
- Ja, vi skulle ha en egen tidszon här. Samma som på Åland. Det skulle vara häftigt om man bor här att man vinner en timme när man åker härifrån. Om man flyger från Gotland klockan tolv så är man framme i Stockholm halv tolv.
Skulle inte det ställa till mer problem än det skapar möjligheter?
- Nej varför det? Vi klarar att åka utomlands, och i Tornedalen klarar de att hålla reda på två tider. Vi får trycka egna tv-tablåer.
Testcenter för elbilar
- Marknadsvärdet skulle vara helt fantastiskt. Det finns knappast någon som inte skulle skriva om oss, säger Tiina Mykkänen.
Om du ursäktar så tycker jag att det låter som ett magert resultat av flera dagars seminarier.
- Inte alls. Det har kommit in flera hundra förslag. Många är förstås liknande, som sänkt skatt och att vi skulle bli ett skatteparadis och många anser att vi ska sluta säga "det går inte".
- Men det har också kommit många konkreta förslag om att Gotland skulle bli ett testcenter för till exempel elbilar. Man skulle kunna förbjuda all annan trafik i Innerstan och hyra ut elbilar i stället. Över huvud taget är det många miljöförslag och att profilera Gotland som ekokommun.
- Gotland skulle också kunna sälja sig som en plats för konferenser som kräver hög säkerhet. Vi kan ju stänga av kommunikationerna till omvärlden.
Vad händer nu?
- Nu ska förslagen sammanställas och så ska det presenteras på Gotlands kommuns hemsida.
Viktigt tänka i nya banor
- Vi måste börja tänka i nya banor och inte bara marknadsföra oss som en sommarort. Och om alla som besöker ön får bara hälften av det positiva bemötande som jag har fått så är det magiskt nog, säger Tiina Mykkänen.
Brittiska öarna och Portugal har UT (Universal time). Sverige och de flesta länderna i Europa har samma tidszon, UT+1 (plus en timme), vilket innebär att när klockan är 12 i England är den 13 hos oss.
Finland, de baltiska länderna, Grekland och länderna öster om en linje däremellan har UT+2. Europeiska Ryssland har UT+3.
Många klockor ställs automatiskt, i till exempel radio- och digital-tv-mottagare. Det skulle kräva särskilda tidsutsändningar om Gotland inför en egen tidszon. Vilket å andra sidan skulle försvåra automatiska inspelningar av program.
Finland, de baltiska länderna, Grekland och länderna öster om en linje däremellan har UT+2. Europeiska Ryssland har UT+3.
Många klockor ställs automatiskt, i till exempel radio- och digital-tv-mottagare. Det skulle kräva särskilda tidsutsändningar om Gotland inför en egen tidszon. Vilket å andra sidan skulle försvåra automatiska inspelningar av program.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!