Lägsta arbetslösheten sedan finanskrisen

Arbetslösheten på Gotland är lägst i landet och arbetsmarknadsläget är bättre än vad det har varit på tio år. "Det är sensationellt goda siffror", säger Arbetsförmedlingens analytiker Jim Enström.

Jim Enström ser en stark kraft i den gotländska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har sjunkit från fem till fyra procent.

Jim Enström ser en stark kraft i den gotländska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har sjunkit från fem till fyra procent.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2018-08-14 08:30

Att arbetslösheten minskar på Gotland på sommaren är högst normalt, men i år har den sjunkit till nivåer som överraskar Arbetsförmedlingens analytiker. I slutet av juli var drygt 1 100 personer inskrivna som öppet arbetslösa eller som deltagare i program med aktivitetsstöd vid Arbetsförmedlingen. Det motsvarar 4,1 procent av arbetskraften och är mycket lägre än samma tid i fjol.

– Det är en otrolig kraft i den gotländska arbetsmarknaden. Arbetslösheten var låg förra året, ändå har den sjunkit 20 procent sedan dess, säger Jim Enström.

Man måste gå så långt som tio år tillbaka i tiden för att finna lika låga arbetslöshetssiffror som Gotland har i dag.

– Vi har inte varit på de här nivåerna sedan innan finanskraschen 2008, konstaterar Jim Enström.

Den låga arbetslösheten omfattar också grupper som brukar ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Ungdomsarbetslösheten har minskat med ett par procentenheter till 5,8 procent.

– Det är jätteroligt att ungdomsarbetslösheten är så låg, säger Jim Enström.

Han är medveten om att den kommer att öka när turistsäsongen är över, men att så många gotländska ungdomar får sommarjobb innebär att tröskeln till arbetsmarknaden inte är lika hög som i andra delar av landet.

– De får chansen att visa vad de går för och många blir kvar på sina jobb. De många sommarjobben är en styrka för den gotländska arbetsmarknaden.

Antalet långtidsarbetslösa har också minskat. Förra sommaren hade mer än 1 000 gotlänningar varit utan jobb i mer än sex månader, i år har den gruppen minskat med 150 personer. Och den grupp som har varit arbetslösa i mer än ett år har minskat lika mycket.

Men det finns också en baksida på myntet, konstaterar Jim Enström:

– Det kommer att fattas arbetskraft. Få kan ta de lediga jobben.

I arbetsmarknadsstatistiken kan man dock notera att antalet lediga platser som anmäldes till Arbetsförmedlingen minskade i juli. Samtidigt varslades också 34 personer om uppsägning.

Kan vi stå inför ett trendbrott?

– Det är inget vi kan se. Men det kan inte bli så mycket bättre än så här och det kan inte fortsätta uppåt hela tiden. Det är sensationellt goda siffror just nu, säger Jim Enström.

De har svårast att få jobb

Arbetsförmedlingen har identifierat vilka grupper som har störst risk att bli långvarigt arbetslösa.

De grupper som har en mer utsatt ställning på arbetsmarknaden är personer med högst förgymnasial utbildning, personer födda utanför Europa, personer med funktionsnedsättning som medför en lägre arbetsförmåga samt personer som är över 55 år.

Av de 1 100 personer som var arbetslösa i juli tillhörde tre fjärdedelar dessa grupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om