- Jag hade inte förväntat mig fler. På förhand tyckte jag det var bortkastad energi, säger Per Edman, ordförande för gymnasienämnden.
Gotland
Vid dialogmötena var vanliga medborgare välkomna att lämna sina synpunkter till politiker och tjänstemän om gymnasieskolans framtid. Bakgrunden är att regionen tvingas skära ner kraftigt på verksamheten på grund av minskande elevunderlag. Regionen erbjuder i dagsläget 18 gymnasieprogram med sammanlagt 44 inriktningar och en del måste skäras ner för att klara sparbetinget. Dessutom kommer ett fyrtiotal lärare att sägas upp.
Dialogmöten hölls i Slite, Hemse och Visby under september månad. Till det första mötet i Slite kom omkring tio personer och ett tjugotal dök upp i Hemse respektive Visby.
- Nog hade det kunnat komma mer folk. Men jag tycker att mötena blev bra och konstruktiva. Vi märkte framför allt att det är många som vill ha kvar det estetiska programmet, säger gymnasiechefen Jan Holmquist.
"Bortkastad energi"
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Per Edman (V) var skeptisk till dialogmötena från början och blev inte förvånad över att så få valde att komma.
- Jag hade inte förväntat mig fler. Vi hade en diskussion innan vi skulle genomföra mötena, och jag var lite motståndare mot att vi skulle göra det. På förhand tyckte jag att det var bortkastad energi, säger Per Edman.
Varför det?
- Jag undrade vem som egentligen var intresserad. Det handlar ju inte om att lägga ner skolor eller så. Men de som kom har ju ändå fått säga vad de tycker, så ur det perspektivet tycker jag ändå att det var bra att vi höll de här mötena.
Färre inriktningar
Många av de som ändå valde att komma till mötena ville slå ett slag för att vissa utbildningar skulle bli kvar på Gotland.
- Det var många som ville värna det estetiska programmet, sjöfartsprogrammet och inriktningar inom vård- och omsorgsprogrammet, säger Per Edman.
Just nu håller förvaltningen på att sammanställa de synpunkter som kommit in.
När det kommer till nedskärningar handlar det först och främst om att reducera antalet inriktningar, enligt Per Edman.
Den 17 oktober ska förvaltningen lägga fram sitt förslag om nedskärningar för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.