Lågt valdeltagande bland funktionsnedsatta

Tillgängliga vallokaler, utbildad personal och förtidsröstning. Det är några sätt för funktionshindrade att kunna rösta i valet.

Nya hjälpmedel ska få fler funktionsnedsatta att rösta i årets val.

Nya hjälpmedel ska få fler funktionsnedsatta att rösta i årets val.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Gotland2022-08-11 06:01

Det närmar sig val. Folket ska ge sin röst. Men för människor med en funktionsnedsättning är det inte alltid lika enkelt. Statistiska centralbyråns analys och statistik av valdeltagandet visar ett lågt deltagande bland personer med funktionsnedsättning.

– Forskning visar att valdeltagandet inom denna grupp är så lågt som 20 procent vilket är otroligt synd då personer med intellektuell funktionsnedsättning är några av de i samhället som är mest beroende av myndighetsutövning av olika slag, säger Hanna Rosell, kommunikatör hos Myndigheten för delaktighet, MFD.

Detta är något som MFD vill ändra på.

– MFD har ett främjande uppdrag, så vi har ju egentligen inte någon aktör inom valadministrationen eller så utan vi har ett uppdrag som handlar om att skapa förutsättningar för att personer med funktionsnedsättning ska ha samma möjligheter att delta i samhället som andra, säger Maria Montefusco, ansvarig utredare för MFD, och fortsätter:

– Nu när det är ett val så blir ju frågan naturligtvis väldigt viktig. Vi har bland annat ett eget uppföljningsarbete och en undersökningspanel där vi ställer frågor om valet till ungefär 3 500 personer som har olika funktionsnedsättningar. Sen har vi ett stödmaterial som riktar sig till kommuner för att det ska vara lättare för dem att genomföra valet på ett tillgängligt sätt, till exempel att de som arbetar som röstmottagare ska ha en grundförståelse i vad det innebär att ha en funktionsnedsättning och på vilket sätt som man kan komma att behöva hjälpa till.

Jenny Melin är valsamordnare på Region Gotland.

– Delaktighet är en av de största grundstenarna i arbetet med val, då alla skall ges möjlighet att rösta. Vi har med oss MFD:s checklista för tillgängliga vallokaler och röstningslokaler när vi bokar vallokaler och beslutar om förtidsröstningsställen. Alla röstmottagare är skyldiga att vid behov hjälpa till vid både förtidsröstning och vid röstning i vallokal.

Region Gotland erbjuder även ambulerande röstmottagning under hela förtidsröstningsperioden, vilket innebär att de åker hem till personer som inte kan få hjälp med budröst eller de som på grund av ålder, sjukdom eller annan funktionsnedsättning inte själv kan ta sig till ett förtidsröstningsplats eller vallokal.

– Nytt inför detta val är att vi kommer förse alla våra vallokaler med förstoringsglas samt att vi håller på att köpa in en lässkanner som skall kunna vara ett hjälpmedel vid förtidsröstning och även efter valet för de som har behov av en sådan i andra ärenden vid regionen.

Så jobbar Region Gotland:

Region Gotland samarbetar bland annat med Studieförbundet Vuxenskolan och verksamheten Mitt val för att öka intresset och kunskapen gällande politik bland personer med intellektuell funktionsnedsättning.

I Mitt Val deltar personer som behöver enkel och begriplig information om demokrati och val. Utgångspunkten är att alla människor ska kunna ta del av sina mänskliga rättigheter på jämlika villkor, oavsett funktionsförmåga. Gotlands exempel har dokumenterats av Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!