Lågt vatten i Östersjön ger sjöfarten problem
Vattenståndet i Östersjön är sedan ett par veckor osedvanligt lågt.Och det har ställt till det för sjöfarten.Värst drabbat är bettransporterna från Klintehamn. Vi tvingas lasta 500 ton mindre på varje båt. Målet är att medel på 2500 ton per båt, men nu är vi nere i laster runt 2300 ton och det är en av anledningarna till att vi måste sätta in en extrabåt för att klara slutet på kampanjen, säger Anders Engström på Danisco.
Med det som utgångspunkt var vattenståndet i går vid lunchtid:
Stockholm -50 centimeter, Marviken i Bråviken -48, Kungshamnsfort i Blekinge -42, Simrishamn -31 och Barsebäck -42 cm.
Och så har det sett ut en längre tid som en följd av väderläget som "tömt" Östersjön.
<span class=MR>Tuff tidspress</span>
I Klintehamn kör Gotlandsbetor för fulla muggar och man måste nu öka takten för att hinna leverera allt till bruket i Skåne stänger för säsongen den 27 december.
Vattenståndet har ställt till det, vi kan inte lasta så mycket som vi vill, säger Anders Engström på Danisco.
Vi får lämna 500 ton kvar på kajen varje gång.
Och 500 ton som lämnas kvar varje gång båten går, innebär att man ganska snart får ihop en ackumulerad mängd betor som motsvarar en ny last!
För att klara en medelleverans på 2500 ton per fartyg behöver vi egentligen lasta 2800 ton. Det är för att ha marginaler om det skulle bli dåligt väder eller andra problem.
Men nu är vi nere i laster på i snitt 2300 och det är bland annat av den orsaken som vi måste sätta in en tredje båt de sista dagarna som komplement till de två fartyg som går redan i trafiken.
I dag onsdag sprängs för övrigt miljonvallen. Då skeppar man ut det miljonte tonnet betor från Klinte sedan båtarna började gå för fem år sedan!
Om vattenståndet ger bekymmer i Klinte, så skulle man kunna tro att problemen är av samma art vid Nordkalk i Kappelshamn. Men så icke, berättar leveranschefen Björn Mathiasson:
Det är bara de allra största fartygen, dom som lastar 13000 ton, som inte kan gå med full last utan måste avstå från ett par hundra ton. Annars har trafiken gått som vanligt. Vi har inte haft lika lågt vatten här som i Visby, till exempel. Det har skilt ett par decimeter.
<span class=MR>Långt ifrån kritiskt</span>
Hamnen vid Storugns är muddrad till tio meter djup och håller kanske nio meter nu. Vid normalt vattenstånd ska båtarna kunna sticka 8.80 innan det börjar bli kritiskt.
I Visby hamn registreras det låga vattenståndet i form av siffror och diagram, vattenståndet är inte så långt ännu att det ger problem för sjöfarten. Men att det är "lite vatten i sjön" märks lite varstans runt Gotland och kan även ses av vanliga landkrabbor. Titta tex på de gula prickarna i södra delen av hamnen i Visby.
De är stumt förtöjda i botten och längden på kättingarna anpassade så att de ska peka rakt upp vid normalt vattenstånd. Nu halvligger prickarna eftersom förtöjningen blivit för lång...
Vattenståndet kontrolleras med automatik via ett instrument i en liten låst bod i inre hamnen.
Hamnmästare Gösta Hammarberg låser upp och visar apparaturen som överför värdena från en flottör till en skrivare som ritar ett diagram.
Vattenståndet registreras av SMHI:s automatiska väderstation som skeppare kan ringa till för att få de allra senaste uppgifterna om vattenstånd, vindstyrka och vindriktning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!