Lagvidrig försäljning av bostäder
Två bostadsrättslägenheter vid Brömsebrolunden har sålts innan någon ens flyttat in i dem, och det med 20 procent i vinst.
Han har av kunderna fått tungt vägande skäl till varför de måste sälja.
Men lagen är tydlig. Enligt lagens kapitel 5 paragraf 6 får "förhandstecknare bara frånträda upplåtelseavtalet och sätta in sin make/maka eller sambo enligt sambolagen", exempelvis vid skilsmässa.
Om en förstahandsköpare som bara har skrivit på upplåtelseavtalet säljer eller pantsätter lägenheten, är detta ogiltigt. Försäljningen och köparen måste godkännas av bostadsrättsstyrelsen.
Men godkännande vid det här läget strider mot lagen.
Har inte godkänt
- Vi känner inte till att någon andrahandsförsäljning har skett. Vi har inte sagt ja till detta och det har inte varit uppe i styrelsen för bostadsrättsföreningen.
Det säger styrelsens ordförande, Tomas Andersson på Peab i Stockholm. Rent juridiskt måste det redan under byggtiden finnas en bostadsrättsförening och styrelsen för denna under byggtiden är vanligtvis folk från ledningen för byggföretaget. Därefter väljs en styrelse med representanter för de boende vid den första stämma som hålls efter inflyttning.
Under senare år har rykten florerat om spekulationsförsäljningar i samband med byggen av bostadsrätter på Gotland.
Det är i dag normalt att, när efterfrågan är större än tillgången och läget är attraktivt, så kan priset på en bostadsrätt gå upp ganska mycket. En förstahandsköpare kan alltså frestas att göra en bra vinst.
Det kan man också göra lagligt. Om det sker när lägenheten är fullbetald och inflyttningsklar.
Inte när bygget fortfarande pågår och enbart bokningsavgift och handpenning är betald och upplåtelsekontraktet är påskrivet.
Rykten om spekulationer
I Visby är nya bostadsrätter på gamla slakteritomten, i kvarteret Apeln, på Brömsebrolunden och vid Snäck och Talludden åtråvärda. Rykten florerar om spekulationer.
I det här aktuella fallet blev GA kontaktad av en som var intresserad av att köpa en av tvåorna på Brömsebrolunden. Den ena hade en insats på 1 100 400 kronor, den andra 1 150 400 kronor. Båda var tvårummare på 82 kvadratmeter.
Begärt pris var för den ena 1 320 000 kronor. Den såldes för 1,3 miljoner kronor.
Begärt pris för den andra var 1 380 000 kronor. Det blev också försäljningspriset.
Försäljningarna gav alltså en 20-procentig vinst. Av detta ska mäklaren ha sin provision och staten reavinstskatt på nettovinsten.
Således, en styrelse för en bostadsrättsförening får inte godkänna en försäljning som har skett i spekulationssyfte. Men har man väl flyttat in och allt är betalt så kan man sälja.
Det är också oetiskt om exempelvis ett byggföretags anställda får köpa och sälja lägenheter som företaget uppför. Något som har inträffat i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!