Läkarbristen kan få katastrofala följder

­ Kommunstyrelsen tänjer på gränserna för Hälso- och sjukvårdslagen! säger Hans Engstedt, överläkare på ortopedkliniken.
Nu ger sig Gotlands läkarkår in i debatten kring kommunens beslut om hyrläkarstopp.
Konsekvenserna kan bli katastrofala, menar man. Stoppet innebär en oacceptabel försämring av patientsäkerheten och arbetsbelastningen ­ och försvårar ytterligare möjligheterna att rekrytera ordinarie familjeläkare.
Nu vill de att beslutet rivs upp och ersätts av en planerad nedtrappning i dialog med dem det berör.

Gotland2003-10-11 04:00
Gotlands läkarförening har i flera år varit emot hyrläkare som bot för läkarbristen; man menar att lösningen skapar brist på kontinuitet i vården, ökar antalet vårdbesök, försämrar arbetsmiljön och kostar mycket pengar. I stället vill man se en aktiv satsning på att få hit fler ordinarie läkare.
Att hyrläkarna ­ som nu bär betydande delar av vården ­ försvinner i princip med omedelbar verkan, utan att man först genomfört konsekvensanalyser i dialog med verksamhetsansvariga inom vården, det skapar dock stor oro och turbulens.
I veckan toppade frågan agendan vid möten för distriktsläkarna och Gotlands läkarförenings styrelse.
Nu har 16 av 19 familje- och distriktsläkare formulerat en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden, där man i punkt på punkt påtalar stora risker för försämrad vård, patientsäkerhet och arbetsmiljö:
Den prioriteringslista som är under konstruktion anser familjeläkarna att "sannolikt kommer att medföra stora medicinska faror för patienterna".
Det tio månader gamla listningssystemet för familjeläkare som skapar kontinuitet och överskådlighet försvinner. Det skapar en försämrad arbetsmiljö för läkarna och distriktsköterskorna.
Då förväntas att 17 ordinarie distriktsläkare plus 2 hyrläkare på dispens gör 32 läkares jobb. En ökad jourbelastning medför ökad frånvaro dagtid i samband med kompledighet. Läkarförbundets skyddsombud har tidigare beslutat om övertidsstopp för läkare som passerat 200 timmar. Där ligger redan många.
Den minskade bemanningen och de hårda prioriteringarna innebär stora risker som är oacceptabla ur patientsäkerhetssynpunkt: "Läkargruppen kan inte ansvara för konsekvenserna".
Sammantaget ser de ytterligare försämringar av rekryteringsmöjligheterna till familjeläkarsystemet.
­ Det finns ingen hållbarhet i det här och kvaliteten får inget utrymme! Vi förväntar oss att man river upp beslutet, säger Susanne Gustafsson som är familjeläkare på Korpen i Visby.
Familje- och distriktsläkarna vill se en planerad nedtrappning av hyrläkare, där verksamhetschefer och berörda läkare gemensamt hittar nya vägar framåt. Dessutom vill man aktivera rekryteringen av ordinarie läkare genom att bland annat kunna erbjuda exempelvis en bra arbetsmiljö.
Man har svårt att förstå hur beslutet kunde tas utan dialog med berörd vårdpersonal och -administration. Hade så skett hade man redan kunnat ta ställning till den alternativa besparingsåtgärd som nu presenteras i skrivelsen:
Om öns familjeläkare strikt skulle använda Läkemedelskommittén på Gotlands läkemedelslista, så skulle det på tre månader kunna ge samma nettobesparing som ett hyrläkarstopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om