Läkare från ön deltog i piratjakt
Ortopeden Åke Karlbom från Visby lasarett är på väg hem från Adenviken med HMS Carlscrona. Läkaren har lett sjukvårdsarbetet ombord på fartyget som deltagit som skydd mot pirater i EU:s operation Atalanta. - Vi har klarat oss från allvarligare skador och sett till att över 17 000 ton förnödenheter kommit fram till de behövande i Mogadishu, säger gotlänningen.
Fartyget sjösattes 1982. Fartyget byggdes på Karlskronavarvet som det största fartyg som någonsin lämnat varvet. Carlscrona konstruerades för att kunna användas som flottans långresefartyg.Foto: Anna Norén, Försvarsmakten
Foto:
Åke Karlbom har lett den medicinska staben och han rapporterar att han sluppit rycka ut för skarpt läge.
- Som tur är! Vi har sluppit svårare skador, men övat mycket för att förbereda oss inför sådana lägen. De flesta skadorna jag har fått ta hand om har uppstått i samband med idrottsträning. Då kan det ju vara bra att ha en ortoped ombord.
Operation Atalanta
Det var fartygets idrottsofficer, tillika sjuksköterska, som fick sy flest stygn under uppdraget.
- Hon slog huvudet i en balk i gymmet under ett träningspass.
Sedan tre månader tillbaka har EU-styrkan NAVFOR jagat pirater och eskorterat hjälpsändningar i Adenviken. Styrkan består av fartyg, helikoptrar och flygplan från olika nationer. HMS Carlskrona och hennes besättning har ingått i Operation Atalanta sedan april i år.
- Vi följer fartygen med hjälp till de belägrade i Mogadishu. Det bor närmare 1,5 miljoner människor i staden och det är helt beroende av hjälpsändningarna. Vi följer med fartygen så långt in mot hamnen som fartyget klarar. Sedan tar patrullbåtar över den sista biten in mot hamnen, men manskap ut Carlscronas bordningsstyrka åker med lastfartygen in när de lastar av. Jag hörde smällarna från det som inte är fyrverkerier från däck, men längre in gick vi inte.
Tankfartyg från Gotlandsbolaget AB, där Wisby tankers sköter driften, har passerat genom området där operation Atalanta pågår.
- Det sker flera piratattacker i veckan i området, men vi har inte drabbats. Vi är glada att flottstyrkan finns där, utan den skulle det inte finnas någon säkerhet alls i farvattnen, säger Peter Rubenstein, teknisk direktör på Wisby tankers.
Godkänd inspektion
I juli var marinens generalläkare på besök för att inspektera tillståndet för sjukvårdspersonalen på HMS Carlscrona. Generalläkaren konstaterade då att hälso- och sjukvårdspersonalen på fartyget "ger ett mycket professionellt intryck och är både kompetent och högt motiverad".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!