Läkaren gjorde 100 misstag – mister licens

En missad stroke. Och ett konserveringsmedel för sylt ordinerat som behandling. Det är två av den anmälde läkarens många misstag.

Den anmälde läkaren fråntas sin läkarlegitimation.

Den anmälde läkaren fråntas sin läkarlegitimation.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2019-09-12 17:05

Läkaren har varit aktiv bland annat på Gotland, genom ett bemanningsföretag. Region Gotland har anmält personen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att brister konstaterats. Anmälningar har inkommit även från andra vårdregioner – det handlar om ett 100-tal påpekanden totalt.

Ett ärende handlar om en person som sökte till vårdcentralen flera gånger med tillfälliga synproblem. Den anmälde läkaren skrev en "oprioriterad remiss" till ögonmottagningen och skickade hem patienten. Denne åkte senare samma dag till akutmottagningen och blev inlagd med diagnosen stroke.

I ett annat fall, som dock tilldrog sig på fastlandet, sökte en patient för återkommande bölder i ansiktet. Läkaren rådde personen att badda huden med en lösning av ett konserveringsmedel ansett för saft och sylt. Det är inte en behandlingsmetod som anses ha förankring i vetenskapen.

Vid ett senare tillfälle klagade en patient på smärta i hälen, men ordinerades endast sjukgymnastik i hemmet. Annan vårdpersonal konstaterade dock, vid ytterligare kontroll, att hälsenan i själva verket var nästan helt avsliten.

Sedan följer, i anmälan, en uppsjö ärenden där den aktuelle läkaren anses ha undersökt olika symptom för lite eller på fel sätt. Alternativt att informationen i journalerna har varit bristfällig.

IVO anser att den anmälde har "brustit i omhändertagande och vård" av ett stort antal patienter. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, gör samma bedömning och återkallar läkarlegitimationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!