Det var i juli förra året som Staffan Bergström hjälpt en svårt ALS-sjuk man i Stockholm att dö. Mannen hade bokat tid på en schweizisk klinik, där det är tillåtet att hjälpa svårt sjuka att avsluta sina liv. Men pandemin satte stopp för resan, vilket fick Staffan Bergström att erbjuda sin hjälp.
Efter dödsfallet valde Staffan Bergström att anmäla sig själv till polisen eftersom han anser att det är viktigt att få saken prövad. På fredagen meddelade åklagaren att förundersökningen lagts ner, eftersom hans handlingar inte ensamma varit tillräckliga för att leda till döden.
– Det var väntat, det fanns inga skäl att befara att det skulle vara brottsligt. Jag hade kontrollerat med jurister att det inte finns något i brottsbalken som säger att det jag gjorde skulle vara brottsligt, säger Staffan Bergström.
Juristerna hade förutspått att förundersökningen skulle läggas ner efter en till två veckor, men det tog betydligt längre tid.
– Anledningen var inte att mitt fall var särskilt komplicerat. Det var arbetsanhopning i norra Stockholm, där det här skedde, som gjorde att det drog ut på tiden.
Men polisärendet är inte det viktigaste i historien, påpekar Staffan Bergström. Nästa fråga är huruvida han får behålla sin läkarlegitimation. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskar om handlingen är förenlig med god läkarsed. Om IVO anser att ett fel begåtts går ärendet vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som i sin tur kan besluta att återkalla läkarlegitimationen. IVO:s beslut väntas i slutet av mars.
– Jag fick min legitimation 1969 och har levt ett prickfritt läkarliv. Det skulle vara lite dystert att bli av med sin läkarlegitimation på ålderns höst. Men jag visste om att risken var stor, säger Staffan Bergström.
HSAN kan besluta om antingen deslegitimering, varning eller erinran.
Staffan Bergström är snart 78 år och pensionär sedan många år, men är fortfarande aktiv som professor i internationell hälsa.
– Jag behöver egentligen inte min legitimation, jag kan hjälpa människor ändå. Men det viktigaste är inte om jag som 78-åring blir av med min läkarlegitimation, utan signalen till yngre läkare att vara ännu mer restriktiva med att hjälpa döende människor att dö. Därför kommer jag att driva det här, inte för min egen skull, utan för sakens skull, till yttersta ände.