Söker man på ”fillers” och ”Gotland” dyker sju kliniker upp som gör så kallade injektionsbehandlingar på ön.
– Många av mina patienter berättar att de får höra att de ser arga ut, av sina barn till exempel, berättar läkaren Eva Wagnhester.
Hon har arbetat på ön sedan 2009 men är bosatt och driver en klinik i Visby sedan 2017. Där gör hon både kosmetisk och medicinsk kirurgi. Helagotland träffar henne en solig eftermiddag i lokalen i Visborg där hon tar emot sina patienter.
Sju kliniker är fler än vad som fanns när Eva Wagnhester först kom till ön. Hon upplever att branschen på Gotland expanderat i takt med att intresset för att göra skönhetsingrepp ökat.
Med 21 års erfarenhet inom estetisk kirurgi tycker hon sig också märkt en förändring i människors syften med att göra injektionsbehandlingar. Fixering vid ett visst utseende var vanligare förr. Trenden i dag handlar mer om att man vill ändra vilken utstrålning man har.
– Då ville man ha större läppar, och ta bort rynkor för att se yngre ut. Men den mentaliteten har ersatts av att folk vill se piggare och gladare ut. Det tycker jag är mycket roligare att jobba med, säger hon.
Injektionsbehandling är ett samlingsnamn för behandlingar där man injicerar små doser av ett ämne i huden, ofta för att åstadkomma en utseendemässig förändring. Botox, som egentligen är ett produktnamn på vad som heter botolinumtoxin, och fillers är exempel vanliga medel. I dag är botox vanligare än fillers, i alla fall bland Eva Wagnhesters patienter.
– Förut gjorde jag fler fillers, men nu är det mer botox. Det är muskelavslappnande och hjälper att släta ut rynkor. Idag gör jag också fler injiceringar med medel som stimulerar kollagenet i huden, ett protein som ger elasticitet, säger hon.
Helagotland har gjort en genomgång av de kliniker på ön som gör injektionsbehandlingar. Sedan 2021 får endast legitimerade läkare, sjuksköterskor och tandläkare göra behandlingarna enligt lag och alla utövande kliniker måste vara anmälda till vårdgivarregistret hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Syftet med lagen var att stärka patientsäkerheten. Eva Wagnhester berättar att hon och många med henne välkomnade lagen. Innan den märktes det att inte heller patienter själva tänkte så mycket på säkerheten, berättar hon.
– Då ville folk dela på sprutor med kompisar, alltså köpa en halv injektion var. Så kan man absolut inte göra.
Helagotlands genomgång visar att alla sju verksamheter som annonserar på ön följer rådande regler. Men Eva Wagnhester får fortfarande höra om de som utför injektionsbehandlingar utan utbildningen och kunskapen som krävs. Just på Gotland har hon dock inte hört om något sådant.
– Vi som är legitimerade i branschen tror att ungefär tjugo procent av alla utförare fortfarande inte jobbar på ett schysst sätt. Min uppfattning är att det inte är så mycket sådant på Gotland, om det hade hänt här känns det som att jag skulle hört om det.
Själv är Eva Wagnhester disputerad kirurg från Uppsala universitet. Hon har arbetat med plastikkirurgi som huvudsyssla under tio år, då hon drev två kliniker i Stockholm och Uppsala. Efter flytten till Gotland tar hon emot patienter på deltid. Hon jobbar också inom vården på en privat mottagning i Visby, och även på en jourmottagning i norra Uppland.
Patienterna hon träffar på Gotland är både män och kvinnor. På ön utgör männen ungefär en femtedel av alla patienter hon har, vilket är en mindre andel än bland hennes patienter i till exempel Stockholm. Där finns en del dragshowartister och andra offentliga personer bland dem hon behandlar, berättar hon.
Eva Wagnhester upplever att män och kvinnor vill göra injektionsbehandlingar av samma anledningar. Att ta bort rynkor i pannan och runt ögonen är vanliga önskemål. Men att prata om att man gjort skönhetsingrepp har länge varit tabu och hon tycker att den verkar vara starkare på mindre orter. Somliga väljer att inte ens säga något till sina partners, berättar hon.
– Jag har killar som har gått hos mig i 15 år och tar bort rynkor, men deras fruar vet ingenting. Det är också vanligt att man inte vill berätta något på jobbet.
Samtidigt upplever hon att acceptansen och öppenheten kring att göra ingrepp ökar.
– En del kvinnor som kommer till mig tar med sig sina partners och tycker att de också kan fixa sig lite.