Läkarna: "Alla påverkar hur vi tar oss igenom det här"

Läkarna Jens Eriksson och Christian Kahlbom betonar vikten av att alla människor tar ansvar för att minska smittspridningen på Gotland. "Det finns en gräns för vad vården klarar av", säger Jens Eriksson.

Läkarna Jens Eriksson och Christian Kahlbom.

Läkarna Jens Eriksson och Christian Kahlbom.

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-12-04 17:30

Jens Eriksson, verksamhetschef och överläkare vid infektion och lungmedicin på Visby lasarett, och en av de ansvariga för den nya covid-avdelningen på sjukhuset vädjar till alla att ta sitt ansvar för att minska smittspridningen på Gotland. Under de senaste fyra veckorna har det varit en hög smittspridning på ön. 

– Jag vill (värna) vädja till det personliga ansvaret. Vi har förberett oss maximalt inom sjukvården och personalen jobbar redan hårt. De gör allt de kan för att ta hand om patienterna. Vi har försökt organisera om för att vi ska vara redo, det finns en gräns för vad personal och sjukvård klarar av. Det viktiga är att vi gemensamt i samhället försöker ta det här ansvaret att inte ha onödiga kontakter, hålla avstånd, tvätta händerna, hosta och nysa i armvecket och inte gå sjuk till jobbet, allmänna platser eller skicka sjuka barn till skolan, säger Jens Eriksson och fortsätter:

– Allt sådant här kommer ha en enorm betydelse hur vi klarar oss genom den här pandemin. Där vill jag verkligen skicka en stark vädjan till den gotländska befolkningen och de som planerar att komma hit. Tänk efter i allt ni gör och är det nödvändigt att gå till affären eller kan jag hämta upp mina varor? Eller göra den planerade resan? Det kan ha så stor påverkan hur vi tar oss genom det här. 

Christian Kahlbom, medicinskt ansvarig läkare på IVA, fyller i: 

– Det är viktigt att alla följer FHM:s rekommendationer och är uppmärksamma på om det är något som ändras i de rekommendationerna som tidigare meddelats. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!