"Alltid öppet" låter gotlänningarna träffa sin ordinarie läkare online. En av mottagningarna vid lasarettet i Visby som nu börjat använda sig av Region Gotlands nya vårdapp är barn- och ungdomsmedicinska verksamheten.
– Vi avböjer att folk ska komma om de förkylda eller har feber. Appen är ett bra sätt att kunna få till ett möte trots det, menar verksamhetschef Stina Eliasson.
I pandemitider är behovet av vård stort. Och det var just utbrottet av covid-19 som fick regionen att skynda på sjösättningen av en vårdapp.
– Tanken på att införa appen har funnits sedan tidigare, men till följd av pandemin kom behovet mycket snabbare inpå. Vi vill fortsätta kunna träffa våra patienter på bästa sätt, men i det här läget är det inte alltid lämpligt att träffas fysiskt. Då kan i vissa fall den här tjänsten vara ett substitut eller i vart fall en okej ersättning, har Fredrik Hasselberg, digitaliseringschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, tidigare sagt till GT.
Det var de privata vårdaktörerna, som Min Doktor, Doktor.se och Kry, vilka var först ut. På senare tid har även majoriteten av landets regioner tagit fram egna appar för läkarbesök online. Region Gotlands tjänst har möjliggjorts genom ett samarbetsavtal med Region Stockholm.
Fördelarna med "Alltid öppet" är flera, tycker Stina Eliasson.
– Jag har mest sett att det skulle kunna hjälpa oss. Med tanke på att vi har det väldigt trångt, håller hela tiden på att pyssla för att få till och tid med alla mottagningar, är detta en väldigt bra lösning. Vi har sett vårdappen som en möjlighet att få lite mer flexibilitet i verksamheten.
På barnmottagningen har appen nu använts i några veckor, tillsammans med diabetesmottagningen är de pilottestare.
– Videomöte ger en helt annan bild än ett telefonsamtal. Vi kan få en bild när föräldrarna beskriver att "nu har barnet de här symptomen", men att se barnet ger en annan bild, säger Stina Eliasson, och fortsätter:
– Det ger mycket av att se rörelsemönster. Bara av att se hur ett barn andas kan ge väldigt mycket, vad de har för ork eller hur sjuk den är. Det ger oss en enklare bedömning att se om det är något akut eller om det går att avvakta.
Ser ni ett behov av appen även efter pandemin?
– Absolut. Jag hoppas att fler kommer vara sugna på att använda det och att fler yrkesgrupper kan nyttja det, säger Stina Eliasson.