Läkemedel mot överdos räddar liv

Ett motgift mot opiater delas sedan i somras ut till missbrukare på Gotland för att förhindra dödsfall. Det kan redan ha räddat flera liv.

Det Naloxon-kit som delas ut innehåller två doser av motgiftet, en andningsmask som kan användas vid inblåsningar och ett instruktionshäfte.

Det Naloxon-kit som delas ut innehåller två doser av motgiftet, en andningsmask som kan användas vid inblåsningar och ett instruktionshäfte.

Foto: Nils Stahle

Gotland2019-10-16 06:09

Nässprejen Naloxon har länge använts inom sjukvården för att häva överdoser av opiater, till exempel heroin, fentanyl och tramadol. Sedan årsskiftet rekommenderar Socialstyrelsen landstingen att dela ut läkemedlet till missbrukare och andra som vistas i miljöer där det finns risk för överdoser. I juni började regionens sprutbyte dela ut sprejen, i början av oktober följde flera andra av regionens verksamheter efter, bland annat beroendemottagningen och Minimaria.

–  Vi vill självklart vara med och rädda liv, säger Charlotta Pedersen, som är samordnare för integrerad missbruks- och beroendevård och bland annat arbetar med sprutbytet.

Hittills har nässprejen delats ut vid 27 tillfällen, och varje gång sprejen kommer till användning följer vården upp vad som hänt. Totalt har den använts i skarpt läge vid 7-8 tillfällen på Gotland, vilket kan ha räddat flera liv. Så sent som i veckan fick Charlotta Pedersen rapport om att motgiftet kommit till användning.

– Det har skett två överdoser i helgen där Naloxon användes, säger hon.

Förutom att rädda liv kan den förhindra att en person som tagit en överdos drabbas av hjärnskador. Innan sprejen delas ut ges en utbildning i när och hur den ska ges. Charlotta Pedersen menar att responsen från patienterna varit positiv. 

–  De har väntat på det här. Många har vänner som har gått bort i överdoser så det är väldigt välkommet, säger hon.

Naloxonsprejen fungerar endast mot opiater, såväl heroin som syntetiska varianter, till exempel fentanyl och tramadol. Motgiftet verkar snabbt och "knuffar bort" effekten av drogen i hjärnan. Den främsta biverkningen är abstinensbesvär, just eftersom den snabbt eliminerar drogens effekter. Men några direkta nackdelar med att dela ut den finns inte, enligt Charlotta Pedersen.

–  Nej, man får inget rus och den är inte beroendeframkallande.

Sverige har sedan länge problem med hög narkotikadödlighet och Naloxonsprejen är en del i arbetet med att minska dödsfallen. På Gotland finns ett sprutbyte sedan ett drygt år tillbaka. Inför starten räknade man med att det fanns ett tiotal sprutnarkomaner på ön, men i dag finns 29 patienter på sprutbytet. Personer med missbruksproblem riskerar ofta att bli utan rätt hjälp, när socialtjänst och sjukvård inte samordnar sina insatser. Charlotta Pedersen:

–  Vårt mål är att vi ska få en mer sammanhållen missbruksvård. Förhoppningen är att ingen ska falla mellan stolarna.

Charlotta Pedersen arbetar på sprutbytet som håller öppet två dagar i veckan och som var först med att dela ut Naloxon till patienter.
Charlotta Pedersen arbetar på sprutbytet som håller öppet två dagar i veckan och som var först med att dela ut Naloxon till patienter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!