Lammbönderna bildar storbolag

Nu ska det finnas färskt gotländskt lammkött i utvalda butiker i Stockholm året om.Det nystartade företaget Gourmetlamm Gotland har redan gjort sina första leveranser.Gotländskt lamm ska profileras. Ett mål är att erövra stämpeln Svenskt sigill.

Björn Eriksson, Gammelgarn.

Björn Eriksson, Gammelgarn.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-03-04 04:00
Bakom Gourmetlamm Gotland står sex yngre gotländska lammbönder. De vill skapa nya förädlingsmöjligheter och profilera gotländskt lamm med tydligt fokus på kvalitet.
De brinner för näringen och de tror på samverkan som ett medel att nå framgång.
- Ensam skulle man inte kunna leverera de volymer det här blir fråga om. Det krävs att man går samman, säger Pontus Wiman, Nygårds i Västerhejde.

Noggrann planering
Pontus Wiman är en av de sex delägarna i Gourmetlamm Gotland. De övriga fem är Björn Eriksson, Rommunds i Gammelgarn, Kjell Nilsson, Graute i Hejnum, Elof Nilsson, Nors i Hall, Karl Olsson, Bjärs i Guldrupe, och Markus Westberg, Norrgårde i Hamra.
De känner varandra väl och tanken på att bilda ett företag ihop väcktes för ett år sedan inom ramen för Hushållningssällskapets projekt Lamm Gotland.
- Vi har planerat det här noga, vi har tittat på vad vi har för styrkor och svagheter. Allt för att hamna rätt, säger Elof Nilsson, som är ordförande i den nybildade ekonomiska föreningen.

Nära från gård till slakt
En viktig pusselbit var kontakten med kötthandlaren och krögaren Lars Sandström i Stockholm och hans företag Sandströms kött & catering. Han är specialiserad på svenskt kvalitetskött som dels tillagas för catering och dels styckas och säljs i hans butiker på Söder, i Nacka samt i Älvsjö.
Det är Lars Sandström som kommer att förädla och saluföra kvalitetslammen från Gourmetlamm Gotland.
- Vi har skrivit kontrakt på 40 procent av de djur vi har i dag, säger Markus Westberg.
Den första leveransen skedde för 14 dagar sedan.
Tanken är att 20 lamm ska levereras per vecka.
Hela året om.
- Fast till påsk vill han ha fler, då blir det cirka 50 lamm per vecka i tre veckors tid, fortsätter Markus Westberg.
Det är just för att klara de jämna leveranserna hela året som det är så viktigt att vara fler uppfödare i bolaget.
Några producerar lamm på traditionellt vis under hösten, medan andra har tidig lamning och föder upp lammen på stall med mycket halm.
All slakt sker på Scan i Visby.
- Det är en av hörnstenarna i hela konceptet, säger Elof Nilsson. Att det är korta transporter från gård till slakteri.
De korta transporterna är ett av kriterierna för hög kvalitet. Naturlig föda och mycket bete är andra, liksom tydlig ursprungsmärkning.
- Våra produkter kommer mestadels att kunna märkas med gårdsursprung, kunden ska alltså kunna se från exakt vilken gård köttet kommer från, säger Pontus Wiman.
Gourmetlamm Gotland siktar på att förvärva kvalitetscertifieringen Svenskt Sigill för sina produkter.
Arbetet med det nya bolaget har tagit mycket tid. Och mycket tid kommer att krävas även framöver när produkterna ska lanseras.

Skojigt mervärde
Ett första eldprov blir den 20-21 mars då de sex lammbönderna ska servera marinerat lamm till kunder i Lars Sandströms tre butiker.
- Fast det är inte vi som lagar maten, det gör hans kockar. Vi behöver bara prata, säger Pontus Wiman.
Och pratar gör de gärna. Att få möta kunderna tycker de bara ska bli kul. Precis som de tycker det är kul att jobba ihop.
- Ett stort mervärde i det här är att vi har skoj ihop, säger Kjell Nilsson.
Svenskt Sigill är ett kvalitetsmärke på mat och blommor.
Märket garanterar att råvarorna producerats på svenska kontrollerade gårdar med höga krav på säkra livsmedel, god djuromsorg, miljöansvar och öppna landskap.
För att bli certifierad krävs granskning av även ett fristående kontrollföretag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om