Lammskallefest i Östergarn

Ska det vara en skalle?
En av servitörerna plockar upp ett halvt lammhuvud ur militärens stora varmhållare med en plastpåse trädd över handen.

Foto:

Gotland2004-09-20 04:00
Det går smidigt till när det är lammskallefest, okomplicerat och utan krus. En kö på varje sida om bordet, ett ringlande led efter den eftertraktade huvudrätten.
­Har du en tunga till övers, undrar en av gästerna som vet vad som smakar.
Annars är det ögat som är populärast.
­Nja, lite senigt, broskigt och geleartat var det, säger Katrine Wikström som tycker att det smakar rätt bra.
­Helt okey, faktiskt.
130 skallar kokta en kvart i salt, peppar och lagerblad, griljerade med nyborstade tänder och allt, serveras med rotmos, bröd och sallad.
Gotlandsdricka hör till.
Traditionsenligt, men förr var det nog inte så många som 175 inbjudna.
­Nja, då var det nog släktingar och grannlaget som kom, tror Torsten Bäckstrand.
Kanske inte så festbetonat heller. Snarare var det väl så att ingenting fick förfaras. Kasta något som gick att äta passade inte.
Idag fyller inte skallen så stor funktion som föda. Och nu äts inte hela huvudet heller.
­Hjärnan åker redan i slakteriet. Inte lämplig som föda, säger Torsten Bäckstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om